Q&A: Slaapritueel

Vraag:
Ik heb nu een kleintje van 2,5 mnd. We willen beginnen met een slaapritueel: pyjama, versje, knuffeldoekje en een kus. Maar is het verstandig om overdag ook haar pyjama aan te doen? Ze heeft momenteel echt hazeslaapjes van maximaal 45 minuten, soms nog wel minder. Ik ben bang dat ik constant bezig ben met pyjama uit en pyjama aan het doen. De nacht slaapt ze door. Ik wek haar rond 23:00 voor een voeding, en daarna slaapt ze tot 8:00 a 9:00, dus voor de avond zou dit geen probleem zijn.

Antwoord van Marieke van slaapbabyslaap:

Baby algmeen

Een vast slaapritueel is heel fijn, voor jou als ouder, maar ook voor je baby. Door elke avond hetzelfde te doen, weet je baby dat het tijd is om te gaan slapen. Als je kindje 6 tot 8 weken oud is kun je er al mee starten. Maar, zoals je schrijft, zijn de slaapjes dan nog vaak heel kort. Hoe pak je het dan aan?

Ik zou overdag het pyjamaatje achterwege laten en dat alleen voor ’s avonds bewaren. Anders blijf je inderdaad bezig… Maar dat is een persoonlijke keuze. Ik heb mijn kinderen op die leeftijd overdag ook geen pyjama aangedaan, want wat je schrijft: de slaapjes zijn overdag nog kort. Door alleen ’s avonds de pyjama aan te trekken leert ze ook het verschil tussen dag en nacht beter.

Hier kun je meer lezen over het slaapritueel.