Q&A: Kleuter slaapt nog tussen de middag

Vraag: Mijn dochter is 5 jaar en 8 maanden en doet in het weekend en op woensdagmiddag een dutje van zo’n 1,5 uur. Ze gaat s’avonds om 1900 uur naar bed en staat om 7.00 uur op. Onze omgeving maakt er opmerkingen over. De een lijkt het heerlijk als haar kind dat ook doet. De ander zegt dat we er mee moeten stoppen. Wat is jullie mening over een middagdutje, zolang ze ze zelf gaat slapen?

Antwoord van Slaapbabyslaap:

Baby algmeen

Net als bij volwassenen, heeft het ene kind meer slaap nodig dan het andere kind. Gemiddeld genomen slaapt een kind van 5 jaar 11 a 12 uur per nacht, maar de verschillen onderling zijn groot. In Zwitserland is daar een aantal jaar geleden ook groot onderzoek naar gedaan: sommige kinderen hebben veel slaap nodig, andere weinig. Beide is normaal en het beste wat je kunt doen als ouders is daar aan toegeven. Oftewel: volg het ritme van je kind.

Je dochter geeft zelf overduidelijk aan dat ze het nog nodig heeft, dus geef haar die rust. Zeker het eerste jaar op de basisschool zijn kinderen vaak doodmoe van alle indrukken. Zodra ze zelf ’s middags niet meer naar bed wil of als ze ’s avonds lang wakker blijft na een middagdutje weet je dat ze het niet meer nodig heeft. Tot die tijd kun je haar lekker laten slapen en daar is niks vreemds of ongezond aan. Eigenlijk is het heel goed van je dochter dat ze zelf zo goed aanvoelt wat ze nodig heeft!

Benieuwd hoe de meeste kleuters slapen? We hebben de slaapfeiten voor je op een rijtje gezet in onze slaapsurvivalgisen.