Q&A: Baby van 8 weken, doen we het wel goed?

Vraag: Ik heb twee vraagjes over mijn eigen kindje. Mees is nu 8 weken oud. Hij krijgt om elf uur ‘s avonds een fles en komt dan tussen 3 en 5 uur ’s nachts voor zijn volgende fles. Voor de fles van 23 uur maken wij hem wakker. Is dat verstandig of moeten we afwachten wanneer hij uit zichzelf komt? Ik ben bang dat ik er vervolgens 2x uit moet, in plaats van 1 keer.

Baby algmeen

Mijn andere vraag is: wanneer begint de nacht voor Mees? Is dat om 8 uur of om half twaalf na zijn late fles? Wanneer doe je het bedritueel en wanneer maak je de kamer donker? Het punt is dat hij ’s avonds vaak onrustig is en niet altijd in zijn bed wil slapen. Dan hou ik hem lekker bij me in de draagzak.
Ik hoop dat jullie mij wat tips kunnen geven.
Vriendelijke groeten, Eveline

Antwoord:Marieke van Slaapbabyslaap:

Ik denk dat je het helemaal goed aanpakt op dit moment. Veel kindjes van zijn leeftijd zijn ’s avonds nog wat onrustig. Vanaf een week of 8 wordt dat langzaamaan wat minder en vanaf een week of 12 komen veel kindjes in een ritme. Bij veel ouders is dan de grootste onrust voorbij en herkennen ze een soort van ritme. Wat dat betreft zou het bij jullie vanaf nu elke week wat beter moeten gaan.

Hou hem ’s avonds lekker bij je als hij onrustig is en het slapen niet wil lukken. Om je een idee te geven: wij hebben onze kinderen alle 3 ook tot een week of 12 ’s avonds bij ons gehad. De ene keer in de draagdoek, de andere keer gewoon op de borst. Of je de nacht nu om 20 uur of om 23 uur laat beginnen maakt daarom nu nog niet zoveel uit. Ikzelf deed het wel al om een uur of 8 (en als het slapen dan niet wilde lukken, dan mee naar de woonkamer), maar dat is een persoonlijke keuze.

Voeding om 23 uur

Voor wat betreft je vraag over de voeding van 23 uur: dat is een kwestie van proberen, want het verschilt enorm per kind. Omdat hij nog zo jong is, is de kans groot dat hij dan 2 keer in de nacht komt. Maar het kan ook dat hij het langste stuk slaap aan het begin van de avond pakt en dan kan het voor jou gunstig uitpakken. Qua voeding kun je dit echter beter overleggen met het Consultatiebureau, je hebt namelijk kans dat hij gaat doorslapen. Of dat al kan en mag, is te beoordelen aan de hand van de groei en gewicht van je zoontje.
Benieuwd hoe andere baby’s van 2 en 3 maanden slapen? We hebben de slaapfeiten voor je op een rijtje gezet on onze slaapsurvivalgidsen.