Q&A: Baby 5 maanden slaapt niet door

Vraag:
Wij hebben een zoontje van nu 5 maanden en hij heeft moeite om zelf in slaap te komen. Dat is voor hem niet fijn, maar voor ons als nieuwe ouders ook soms erg lastig en vooral ook erg vermoeiend! Vaak moeten wij met hem gaan wandelen of hij valt aan de borst in slaap. Het komt er eigenlijk op neer dat wij het klokje rond bezig zijn om hem te laten slapen. Ook slaapt hij nog niet door ’s nachts. Omdat hij nog borstvoeding krijgt neem je een keer wakker worden ’s nachts best voor lief, maar soms blijft hij maar drinken of word hij al na een paar uur weer wakker en de enige manier om hem dan weer te laten slapen is hem weer aan te leggen. Kortom: slopend! Graag zouden we tips krijgen of is er misschien een boek dat je aanraadt?
Met vriendelijke groet, Sara

Antwoord Marieke van Slaapbabyslaap:

Baby algmeen

Jullie verhaal lijkt erg op de situatie die wij hadden met ons zoontje. Het advies dat wij van het consultatiebureau kregen was om hem maar te laten huilen. Uit pure oververmoeidheid hebben we dat een aantal keer geprobeerd, zonder resultaat.

Een magisch trucje is er helaas niet. Het is normaal dat baby’s tot 6 maanden nog niet doorslapen. Ook met oudere baby’s die nog niet doorslapen is niet per se iets aan de hand. Wel kun je proberen om jullie zoontje goed op weg te helpen.

1. Sluit lichamelijke oorzaken uit

Sluit lichamelijke oorzaken uit. In verreweg de meeste gevallen is er niets aan de hand, maar zeker weten doe je het niet. Dus maak een afspraak bij de huisarts of vraag om een verwijzing voor een kinderarts en laat jullie zoontje goed nakijken. Voor je eigen gemoedsrust is het goed om te weten dat het slaapprobleem niet lichamelijk is en als het dat wel is, dat je er iets aan kunt doen.

2. Bedritueel

Voer daarnaast een kort bedritueel in, zie voor meer info ons artikel hierover.

Hou het kort, met bijvoorbeeld één kort liedje (altijd hetzelfde liedje) en daarna altijd dezelfde zin (bijvoorbeeld: nu lekker gaan slapen lieverd). Het zorgt ervoor dat jullie zoontje weet wat er gaat gebeuren. Mijn zoontje legde als ik ging zingen op een gegeven moment al zijn hoofdje op mijn schouder en deed zijn oogjes al dicht. Ik zing elke avond nog steeds hetzelfde liedje, ook bij onze oudste van alweer 10 jaar en het werkt nog steeds! Het fijne is dat het zodra het ’s avonds werkt, ook een ideaal troostmiddel ’s nachts is.

3. Bij de eerste vermoeidheidssignalen naar bed

Leg hem bij de eerste vermoeidheidssignalen wakker maar slaperig in bed. Het mooie is dat jullie zoontje nog borstvoeding krijgt, want daarmee gaat het een stuk makkelijker. Alle baby’s vinden het namelijk heerlijk om aan de borst in slaap te vallen. Bovendien zitten er in borstvoeding hormonen waar baby’s slaperig van worden. Laat hem echter niet diep in slaap vallen aan de borst, maar soezig. Hou bijvoorbeeld in gedachten een schaal van 1 op 10 en leg hem in bed bij de 7 of 8. Door nog een liedje te zingen en een zinnetje te zeggen, is hij zich wel bewust van het feit dat hij in bed wordt gelegd en daar gaat het om.

Lukt het slapen niet? Luister dan naar hem. Bij wat jengelen wacht je af, gaat hij huilen dan ga je naar hem toe. Leg hem opnieuw aan of knuffel hem en probeer het opnieuw. Lukt het nog steeds niet? Laat hem dan slapen zoals hij wel slaapt en probeer het bij het volgende slaapje opnieuw. Zelf in slaap vallen, dus zichzelf kunnen overgeven aan de slaap, is waar het omdraait. Als een baby dat kan, kan hij ook doorslapen. Alle baby’s en kleine kinderen worden ’s nachts wakker, waar het om gaat is of ze de hulp van hun ouders nodig hebben om weer verder te slapen of dat ze dat alleen kunnen. Pas vanaf 6 maanden zijn baby’s hiertoe in staat.

4. Probeer zelf te ontspannen

Flauw maar waar: probeer zo ontspannen mogelijk te zijn als jullie hem op bed leggen. Voor kleine kinderen is de scheidslijn tussen zichzelf en hun ouders en dus tussen hun eigen emoties en die van hun ouders flinterdun. Jouw emoties zijn zijn emoties. Ben je dus gespannen, dan is hij dat ook en zal slapen moeilijker gaan. Ben je ontspannen, dan zal hij zich makkelijker overgeven aan de slaap.

Een goed boek wat hulp biedt is Slaap! Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt van Susanne Willekes. Het is onder andere te koop bij bol.com. En in ons artikel over leren doorslapen vind je ook diverse tips.