Q&A: Baby 10 maanden speen ’s nachts kwijt

Vraag:
Mijn zoontje is 10,5 maand oud een supervrolijk jongetje, maar slaapt ’s nachts nog steeds heel slecht en is nog vaak wakker. Ik moet er 3 tot 6 keer uit voor het speentje, waarna hij meestal wel weer snel in slaap valt. Ook is hij zo vroeg wakker, zo rond 6.00. Overdag gaat hij weer rond 9 uur slapen en slaapt dan 2 uur. Ook in de middag slaapt hij 2 uur, waarna hij om 19.00 in de avond weer naar bed gaat. Inslapen is geen probleem maar doorslapen! Ik zou het zo lekker vinden om zelf een paar uur achter elkaar te kunnen slapen. Slaapt hij overdag misschien te lang?
Groetjes Anke

Antwoord van Marieke van Slaapbabyslaap:

Baby algmeen

Als ik het goed begrijp heb je eigenlijk met twee problemen. Ten eerste dat je er ’s nachts vaak uit moet voor het speentje en ten tweede dat hij nu ’s ochtends vroeger wakker wordt.
Baby’s van de leeftijd van je zoontje slapen gemiddeld zo’n 13 a 15 uur per dag. Als ik optel wat je zoontje slaapt, kom ik uit op 14 uur. Een prima gemiddelde dus! Kinderen volgen vaak hun eigen slaapritme, wakker maken is niet nodig. Het kan dus heel goed dat dit een ritme is waar je zoontje zich nu lekker bij voelt, zeker als hij overdag vrolijk is en lekker in zijn velletje zit.

Vroeg wakker

Hoe vroeg zes uur ook is voor ons, voor baby’s is dit eigenlijk een hele normale tijd om wakker te worden. Het slaapritme van kleine kinderen verandert overigens erg vaak, dus de kans is heel groot dat hij binnenkort weer wat later wakker wordt.
Je vraagt je af of je zoontje overdag niet te veel slaapt. Ik vermoed van niet. Je hebt zelfs kans dat als je hem overdag korter laat slapen, hij ’s nachts onrustiger wordt. Datzelfde zie je vaak bij later naar bed brengen, ook dan slapen veel kinderen onrustiger. En worden nog steeds op hetzelfde tijdstip wakker. Of nog vroeger, zoals ons zoontje doet…

Speen

Dat hij ’s nachts vaak wakker wordt, heeft dan ook niet te maken met hoeveel hij overdag slaapt, maar met het kwijtraken van zijn speen. Als hij direct weer verder slaapt zodra hij zijn speen heeft gekregen, dan was hij die kwijt in zijn slaap en niet in staat om hem zelf te vinden. Je kunt twee dingen doen. Of je stopt met de speen, of probeer dat hij jou ’s nachts niet nodig heeft om zijn speen te vinden. Dat kan bijvoorbeeld zo:

  • Leg meerdere spenen in zijn bed
  • Knoop er een doekje aan
  • Gebruik iets als ‘knuffel-mijn-speen’ zodat hij zelfs slaapdronken altijd een speen kan vinden.

Ik herken dat overigens wel van mijn kinderen hoor. Ik moest er bij mijn dochter ook zo vaak uit. Slaapdronken zocht ik in het donker op de grond naar de speen. Beide kinderen gaan nu met 3 spenen naar bed, waarvan één aan een doekje vast zit. Voor ik zelf naar bed ga, ga ik nog even bij ze kijken en leg ik alle spenen weer binnen handbereik. Sindsdien hoef ik er ’s nachts niet meer uit.