Van theorie naar praktijk

Een klein jaar nadat de site de lucht in is gegaan, kunnen we de theorie in de praktijk gaan brengen: ons prachtige meisje Maerle is geboren! Wat voor slapertje zou zij zijn?

Baby algmeen

Op het moment van schrijven ligt Maerle tevreden te slapen op mijn borst. Wat een geluk, zo’n heerlijk slapend kindje. Dit is een van de dingen die ik me heb voorgenomen: de eerste 6 weken niet moeilijk doen hoe en waar ze slaapt, maar gewoon lekker laten slapen.

Een ding is me wel weer duidelijk geworden de afgelopen weken. Elk kind is anders en gebroken nachten zorgen voor onzekerheid, hoe goed een baby het ook doet. Ik ben alweer regelmatig in de boeken gedoken (Elizabeth Paintley blijft favoriet) en zelfs mijn eigen site bezocht…

De conclusie is telkens dat Maerle het precies doet, zoals een pasgeboren baby het moet doen. Nu alleen nog mijn eigen advies ter harte nemen: de boel wat meer de boel laten. Dat huishouden komt wel.

Mocht je benieuwd zijn hoe ik het tot nu toe aanpak, hier een opsomming.

  • Ik ga naar bed met 2 kruiken. Die gebruik ik om haar wiegje tijdens de voedingen warm te houden, zodat ze na een voeding niet wakker schrikt van de koude lakentjes. Daarnaast zijn de kruiken voor mezelf erg prettig, omdat ik van de nachtvoedingen behoorlijk afkoel.
  • Bij de eerste ochtendvoeding, laat ik merken dat het dag is. Gordijnen gaan open en ik praat actief.
  • Elke ochtend ga ik naar buiten om te wandelen. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die in de ochtenduren veel in het daglicht (en dus buiten) zijn, sneller een juist dag- en nachtritme hebben.
  • Bij de voeding aan het begin van de avond was of badder ik haar en trek ik andere kleren aan. Op die manier ontstaat er al een overgang van dag naar nacht.
  • ’s Nachts hou ik het donker en stil en verschoon ik alleen een luier als het echt nodig is.
  • Ik doe nu niet moeilijk over hoe en waar ze slaapt, als ze maar slaapt. Wel probeer ik haar in verschillende situaties te laten slapen (in wiegje, in de kinderwagen, in de draagdoek), zodat ze niet went aan één manier. Daarnaast leg ik haar af en toe half slapend weg, om haar alvast wat te laten wennen aan het zelf in slaap vallen. Lukt dat niet, geen probleem, dan mag ze weer in mijn armen slapen.

Als ze eenmaal slaapt leg ik haar regelmatig in haar eigen bedje. Maar niet altijd, want eerlijk is eerlijk: zo’n klein hummeltje in je armen is toch heerlijk! Vanaf volgende week wil ik haar bij elk slaapje in haar eigen bedje gaan leggen en ga ik een slaapritueeltje invoeren. Maar dat alles zonder dwang.