Slapen als het warm is

Baby algmeen

Heerlijk die zomerse temperaturen. Maar ’s nachts kan het best warm zijn voor je kindje en dan is slapen lastig. Wat kun je doen om zowel de babykamer als je kindje koel te houden zodat hij lekker slaapt? Hier lees je hoe.

Het is weer heerlijk warm in Nederland. Voor je het weet is het in de slaapkamer 20 graden of meer en dat slaapt natuurlijk niet lekker. Voor kleine baby’s is oververhitting zelfs levensgevaarlijk, omdat het de kans op wiegendood vergroot.

De ideale temperatuur van een slaapkamer is tussen de 16 en 19 graden. In de zomermaanden is het vaak warmer, maar gelukkig kun je veel doen om je kindje toch lekker te laten slapen. Daarom de belangrijkste tips op een rij.

Hou overdag de gordijnen dicht

Door overdag in de slaapkamer de gordijnen dicht te houden, hou je de zonnestralen buiten en verhoog je niet onnodig te temperatuur. Op die manier is de kamer koeler zodra het bedtijd is.

Ventilatie

Zorg voor ventilatie door de ramen ’s avonds open te zetten. Als er overdag een klein windje waait doe je er ook goed aan om de ramen te openen. Door ramen tegen elkaar open te zetten, zorg je voor meer afkoeling omdat het kan doorwaaien. Zet eventueel voor het slapen gaan een ventilator aan in de kinderkamer, om de temperatuur naar beneden te krijgen. Richt de ventilator nooit direct op een slapend kind, dat kan voor stijve nekjes zorgen.

Kleed je kindje luchtig aan

Gebruik geen dekens en dekbedden bij warm weer. Bij bijvoorbeeld 24 graden is een romper met zomerslaapzak voor een baby al voldoende. Bij oudere kinderen kun je een dunne zomerpyjama met een lakentje gebruiken.

Gebruik katoen

Gebruik als onderlaken dun katoen, dit voelt van alle stoffen het koelst aan. Let er bij pyjama’s en rompers op dat deze ook van katoen zijn en niet van synthetische stoffen. Baker je je baby in? Gebruik dan ook inbakerdoeken van dun katoen en hou goed in de gaten of je baby het niet te warm heeft door regelmatig in het nekje te voelen.

Hou het donker

De warmte in de zomer is één ding, de lange avonden zorgen er ook voor dat kinderen moeilijker in slaap vallen. Met verduisterende gordijnen kun je de kamer zo donker mogelijk maken. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, waardoor het slapen stukken makkelijker gaat.

Ook interessant:

Je kindje prinsheerlijk laten slapen? Dit zijn de leukste producten!