Peuter wil niet slapen

Peuter wil niet naar bed en slapen

Baby algmeen

Help, mijn peuter wil ‘s avonds niet naar bed en wil niet slapen! Deze vraag horen we vaak op slaapbabyslaap. Bestaat er soms dé methode om een peuter goed te laten slapen?

Het antwoord daarop is nee, die bestaat niet. Uit alle onderzoeken blijkt dat wat je doet eigenlijk niet uitmaakt, zolang het maar consequent gebeurt en voor een langere periode.  Eigenlijk is dat goed nieuws, op die manier kun je voor een methode kiezen waar je jezelf het prettigst bij voelt en wat het beste bij je peuter en bij jou past.

Ingesleten patroon

Hoe ouder een kind is, hoe lastiger het is om gedrag te veranderen, het patroon is dan vaak al jaren ingesleten. Aan de andere kant kun je aan een peuter (zeker die van 3 jaar) al veel uitleggen en samen afspraken maken, wat het weer makkelijker maakt. Dus bespreek van te voren samen met je peuter wat er gaat veranderen en wat jullie samen (!) gaan doen. Peuters snappen meer dan we vaak denken. Bespreek ook samen de stappen en leg uit waarom je wilt dat hij een superslaper wordt. Alleen op die manier kan hij groeien en goed leren voetballen. Of net zo groot worden als papa. Of net zo sterk als Mega Mindy, om maar wat te noemen.

Gevolgen voor de gezondheid van je peuter

Dé methode bestaat dus niet. Maar de realiteit is dat als slecht slapen maandenlang aanhoudt, het gevolgen heeft voor de gezondheid van je peuter. Van slapen word je letterlijk groot en slim. Er moet dus iets veranderen, want ook voor ouders is het enorm vermoeiend.

Alleen door goed slapen kan hij groeien en bijvoorbeeld goed leren voetballen. Of net zo groot worden als papa. Of net zo sterk als Mega Mindy, om maar wat te noemen

Bedritueel afspreken

Het is heel belangrijk dat je samen een goed bedritueel afspreekt. Een vast ritueel voor het slapen gaan, is het halve werk. Als je samen afspreekt dat er elke avond twee liedjes worden gezongen, laat je dan niet verleiden tot een liedje extra. Peuters kunnen erg volhardend zijn en de grenzen opzoeken, maar hoe duidelijker de afspraken (die je samen gemaakt hebt), hoe makkelijker een peuter is.

Een veel gebuikte methode in deze situatie is dat je na het slaapritueel de kamer verlaat en afspreekt elke 5 minuten terug te komen om te kijken hoe het gaat. Waarschijnlijk zal een peuter zich hier flink tegen verzetten, maar door lief en rustig te blijven en elke 5 minuten echt te gaan kijken heb je grote kans dat hij het binnen een aantal dagen door heeft. Het belangrijkste hierbij is dat je dus rustig en lief blijft en echt elke 5 minuten naar zijn kamertje gaat en dan bijvoorbeeld een kusje geeft en alleen zegt: ga maar lekker slapen (elke keer dezelfde boodschap). Hou dit net zo lang vol tot hij slaapt. Beloon hem zodra het slapen goed gaat. Bijvoorbeeld met een stickervel of een grabbelton met allemaal kleine pakjes.

Hanteren van een tijdslimiet

Die 5 minuten is een tijdslimiet die veel ouders prettig vinden. Lang genoeg voor een peuter om te snappen wat er moet gebeuren, kort genoeg om toch vaak te gaan troosten en hem niet aan zijn lot over te laten. Maar die tijdslimiet is een eigen invulling. Sommige ouders die moeite hebben met laten huilen gaan elke minuut kijken, andere ouders bouwen het van 3, naar 5, naar 7 minuten op. Hier is geen goed of fout. Doe datgene waar jij je prettig bij voelt, maar hou het consequent vol. Zie je na een week geen verbetering stop dan en probeer het later nog eens.

Veranderen slaapgedrag van jouw peuter

Wil je het slaapgedrag van je peuter veranderen, begin dan hiermee zodra hij lekker in zijn velletje zit. Het is belangrijk om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Begin bij voorkeur op een moment dat je weet dat er rustige dagen aan zitten te komen, bijvoorbeeld op vrijdag, met het weekend voor de deur. Je kunt dan zelf bijtanken en overdag veel (positieve!) aandacht aan je peuter besteden.

Benieuwd hoeveel slaap jouw peuter nodig hebt? De gemiddelden vind je in ons overzicht.

Check ook onze slaapsurvivalgids voor peuters en kleuters, bomvol nuttige tips.