Q&A: Niet zelf in slaap kunnen vallen

Baby algmeen

Op de site kregen we een vraag binnen, waar veel ouders met een pasgeboren baby mee worstelen.

“Mijn zoontje van bijna 8 weken is nog nooit zelfstandig ingeslapen. Hij moet altijd gewiegd worden en daarna nog zeker 10 minuten tot een kwartier op mijn buik liggen voordat ik hem terug kan leggen in zijn eigen bed. Doe ik het eerder, dan wordt hij wakker zodra ik hem op zijn ruggetje leg. Hij schrikt dan vaak heel erg. Als hij toch blijft slapen, wordt hij 5 minuten later alsnog wakker. Alsof hij er dan ineens achter komt dat hij alleen is.”

De oorzaak van het niet in slaap kunnen vallen

Het is een probleem waar veel jonge ouders mee worstelen. Hoe lastig ook om mee om te gaan: het is heel verklaarbaar. Als een jonge baby in slaap valt, komt hij direct in de REM-slaap. Dit is de ondiepe slaap, waarin je veel droomt en makkelijk wakker wordt. Het duurt bij een pasgeboren baby ongeveer 15 minuten voordat de diepe slaap intreedt. Valt je baby dus bij jou in slaap en leg je hem binnen dat kwartier op bed, dan is de kans erg groot dat hij direct of snel daarna weer wakker wordt.

Rond de 3 maanden begint de slaap van baby’s, net als bij volwassenen met de diepe slaap en kun je hem dus direct wegleggen. Toch houden kinderen in vergelijking met volwassenen veel REM-fases in hun slaap. Vaak is de diepe slaap aan het begin en aan het einde van de nacht en de rest er tussenin lichte slaap, waaruit ze makkelijk wakker worden. Al die REM-fases hebben wel een functie: juist in die fase groeien kinderen, met name ook de hersenen.

Theorie versus praktijk

Dat is de theorie, maar hoe ga je daar mee om? Zoals ik al schreef verandert dit gedrag rond de 3 maanden (12 weken), wat het al makkelijker maakt. Sowieso komen veel baby’s rond de 12 weken in een ritme, het wordt dan allemaal gemakkelijker. Niet voor niets noemen ze in veel Aziatische landen de eerste 12 weken het 4e trimester. Baby’s komen onaf op de wereld en hebben met name de eerste 12 weken heel hard nodig om verder te rijpen.

De truc tot doorslapen

Van baby’s onder de 4 maanden kun je eigenlijk nog niet verwachten dat ze uit zichzelf in slaap vallen (lukt het jouw baby wel? Dan ben je een bofkont!) Wat ik zou adviseren is om nu toch een kwartier te wachten voor je je baby in zijn wiegje legt. Een uitgeslapen kind kan het makkelijkst de veranderingen aan, en dat zijn er heel wat in de eerste weken van zijn jonge leventje. Leg hem daarnaast bij één slaapje wakker in bed. Hou in gedachten een schaal van 1 op 10 aan (1=klaar wakker, 10= diep in slaap) en leg hem bij 7 in zijn wiegje. Door dat 1 keer per dag te doen, leert hij zelf in slaap vallen en dat is dé truc tot doorslapen. Gaat het bij 1 slaapje goed dan ga je het bij de andere slaapjes ook toepassen.

Slaapritueel starten

Start daarnaast met een slaapritueel. Voor elk slaapje doe je dezelfde handelingen (bijvoorbeeld luier verschonen, pyjama aan, voeden) en zing je hetzelfde liedje (of iets anders waar jij je prettig bij voelt. Je kunt bijvoorbeeld ook de knuffels in de kamer samen weltrusten wensen). Wat je doet maakt eigenlijk niet zo uit, als het maar elke keer hetzelfde is en niet al te lang duurt. Op die manier leert je zoontje herkennen dat het bedtijd is en dat maakt het slapen op den duur ook gemakkelijker.

In dit artikel staan nog meer tips: https://www.slaapbabyslaap.nl/babys-slaaptips/leerjebabysnachtsdoorslapen