Fles of borst: de nachten zijn even lang (of kort)

Niet korter of langer slapen bij borstvoeding

Baby algmeen

Het is nieuws van alweer een klein jaar geleden, maar opvallend was het wel. Bovendien kreeg het in Nederland niet zo veel aandacht, daarom melden we het nog eens. Uit onderzoek blijkt namelijk dat moeders die borstvoeding geven ’s nachts niet korter of langer slapen dan moeders die de fles geven.
Het is een opvatting die je overal tegen komt: op flesvoeding slaapt een baby ’s nachts langer door. Voeg daar nog wat rijstebloem aan toe en voila! Je doorslapende baby is een feit.

Dagelijkse praktijk

Veel ouders zijn er in de dagelijkse praktijk al achtergekomen dat dát niet waar is. De mythe van de rijstebloem is al in diverse onderzoeken onderuit gehaald, maar nu blijkt uit nieuw onderzoek ook dat moeders die flesvoeding geven ’s nachts niet meer uren slapen dan moeders die de borst geven.

Onderzoek naar borst- of flesvoeding en slaap

Het onderzoek is gedaan door de West Virginia University (WVU) in Amerika onder moeders met baby’s van 2 tot en met 12 weken oud. Alle moeder sliepen ongeveer evenveel uren ’s nachts en waren even vermoeid.

Uit het onderzoek bleek wel dat baby’s die flesvoeding krijgen langer slapen, dan baby’s die de borst krijgen. Flesvoeding heeft namelijk meer tijd nodig om te verteren waardoor baby’s ’s nachts langer slapen. Opvallend was dan ook dat de moeders niet langer sliepen. Zelfs geen half uurtje meer!

Speculatie

Het is nog speculeren hoe dat komt, maar vermoedelijk heeft het er mee te maken dat een moeder na het geven van borstvoeding makkelijker in slaap valt. De onderzoekers zelf denken dat het komt doordat je voor het klaarmaken van een fles ’s nachts meer alert moet zijn en daarna dus moeilijker in slaap valt.