Slaapsurvivalgids peuters en kleuters

Baby algmeen

Een peuter of kleuter die niet wil slapen? Die steeds uit bed komt? Of bedenkt dat 5 uur een prima tijdstip is om op te staan? Goed nieuws: de meeste slaapproblemen bij peuters zijn op te lossen met positieve aandacht. Deze slaapsurvivalgids vertelt je wat je kunt verwachten én hoe je daarmee om kunt gaan.

Peuters en kleuters kunnen zó verschillend zijn! De ene 3 jarige slaapt ’s middags met gemak nog 3 uur, terwijl de andere geen middagslaapje meer nodig heeft. Eén ding is zeker, zodra de basisschool zich aandient is het slapen ’s middags voorbij.

De slaapfeiten

Hoeveel slaap heeft een peuter of kleuter nu echt nodig?

  • Peuter (3 jaar) 11 tot 14 uur per dag.
  • Kleuter (4 en 5 jaar) 11 a 12 uur per dag.
  • De meeste kinderen tussen de 3 en 4 stoppen met hun middagslaapje.

Het middagslaapje

Zolang je peuter of kleuter in de overgangsfase zit, doe je er verstandig aan om toch een rustmoment in te bouwen. Speelt je peuter in bed? Geen probleem, laat hem lekker zijn gang gaan. Op zijn kamertje is het rustiger dan in de woonkamer. Je geeft je kind op die manier wat minder prikkels, waardoor hij de rest van de dag ook goed door komt.

Algemene slaaptips

Er gebeurt veel in het leventje van een peuter of kleuter. Ze gaan naar de crèche, peuterspeelzaal of zelfs al school. Er zijn speelafspraakjes en ze ervaren de wereld om zich heen al veel bewuster. Dat kan voor onrust zorgen zodra het bedtijd is. Ook peuters en kleuters hebben daarom baat bij een slaapritueel.

  • Een slaapritueel bestaat uit een vaste volgorde van handelingen. Bijvoorbeeld: pyjama aan, tandenpoetsen, samen een boekje lezen, liedje zingen, licht uit
  • Laat het slaapritueel niet langer dan 20 tot 30 minuten duren
  • Zorg voor een ontspannen en gezellig moment. Is het een lastige dag geweest voor je kind of voor jezelf? Ben je boos geweest? Praat dan nog even de kort dag door en eindig positief
  • Zorg voor een koele, donkere kamer. In een verduisterde kamer slaap je beter, maar sommige kinderen vinden dat wat eng. Een nachtlampje helpt daarbij.

Slaapproblemen

Ook als ouder van een peuter of kleuter kunnen de avonden en nachten behoorlijk onrustig zijn. Je stoere bink of grote meid heeft dan papa of mama nog heel hard nodig.

Bijna alle peuters en kleuters hebben weleens last van nachtmerries, de neiging om uit bed te komen, bij jou in bed te willen slapen en moeite met zindelijk worden ’s nachts. Gelukkig kun je je kind hiermee helpen. Hoe dat lees je bij slaapproblemen en oplossingen.