Tips voor een peuter die niet wil slapen

peuter wil niet slapen
Baby algmeen

Een peuter of kleuter die niet wil slapen? Die steeds uit bed komt? Of bedenkt dat 5 uur een prima tijdstip is om op te staan? Goed nieuws: de meeste slaapproblemen bij peuters zijn op te lossen met positieve aandacht.

Elke peuter of kleuter heeft wel een periode dat hij slecht slaapt. Of steeds uit bed komt. Of niet naar bed wilt. Gelukkig kun je op deze leeftijd al goed praten en afspraken maken. Zelfs als hij nog niet zo goed praat, weet hij wel wat je bedoelt. Met positieve aandacht kun je daarom de meeste problemen oplossen.

Stickeren!

De meest simpele oplossing is om gebruik maken van een stickervel, ook wel beloningskaarten genoemd. Deze kun je prima zelf maken: voor elke nacht dat je peuter doet wat jij wilt mag hij een sticker plakken. Meer algemene slaaptips voor peuters en kleuters vind je op onze site.

Er zijn ook twee kleurrijke boeken te koop, waarmee je je peuter zo in de slaapstand krijgt.

Slaapklets

Slaapklets is een soort van dagboek, dat je samen met je kleuter doorneemt voor het slapen gaan. Het is een echt positief boek, om de dag goed af te sluiten. Er is ruimte voor complimenten en nadenken hoe je dingen beter kunt doen. Het benoemen van het fijnste moment van de dag en wat je leuk vindt om te doen.

Vooral voor kinderen die moeite hebben met in slaap vallen of die last hebben van nachtmerries is dit boek een uitkomst. Het dwingt je letterlijk op een fijne manier aan de nacht te beginnen.

Slaapklets is een fantastisch boek en veel ouders hebben er positieve ervaringen mee. Er is ook een versie speciaal voor peuters en kleuters. Deze is te koop bij bol.com.

Het Gaap en Slaap Boek

Suzie de Slaapfee heeft een oplossing voor alle peuters en kleuters die niet willen slapen. Aan de hand van spelletjes, avonturen van Kaat en Ko, slaapritueeltjes en stickers plakken krijgt elke peuter zin om naar bed te gaan en in zijn bed te slapen. Het is een echt doe-boek, wat ouders en kinderen samen moeten gebruiken.

Positief ingesteld, met humor, leuke tekeningen en voor de ouders ook nog praktische informatie. Wel komen er monsters in voor, voor sommige jonge kinderen is dat te spannend.