Peuter naar het grote bed

Baby algmeen

Wat een mijlpaal! Je kleine peutertje is toe aan een groot bed. De overgang is ook voor je peuter ontzettend spannend en kan voor heel wat onrust ’s nachts zorgen. Maar dat is te voorkomen, als je er maar de tijd voor neemt.

Ergens tussen 1 ½ en 3 is het zo ver: je peuter gaat naar een groot bed. Zodra hij uit zijn ledikant probeert te klimmen of zijn slaapzak zelf kan open maken, is het veiliger om over te stappen. Misschien is er een broertje of zusje op komst en moet je peuter wel naar een nieuw bed. En zodra je peuter zindelijk is, is het ook een goed idee om een groot bed aan te schaffen. Zo kan hij ’s nachts zelf naar de wc.

Maak er een feestje van

Wat een verandering! Door er een feestje van te maken, zul je zien dat de overgang heel soepeltjes verloopt.

  • Neem je peuter mee met het kopen van het bed. Maak er een leuk uitje van, een bezoekje aan het ballenbak en afsluiten met pannenkoeken bijvoorbeeld. Koop je geen nieuw bed, maar kan je er één overnemen? Betrek er ook dan je peuter in.
  • Koop beddengoed dat je kind ook mooi vindt en trakteer hem desnoods op een nieuwe knuffel voor op de slaapkamer.
  • Zet het nieuwe bed samen op in de slaapkamer en laat het daar staan. Voorlopig is het nieuwe bed leuk speelgoed en hoeft je peuter er nog niet te slapen.
  • Zodra je peuter gewend is aan het nieuwe bed, verplaats je het bedritueel naar het nieuwe bed. Hier lees je het boekje voor en zing je een liedje. Slapen mag nog in de ledikant.
  • Zodra het moment daar is dat de ledikant verdwijnt, kun je er een feestje bij vieren. Versier het nieuwe bed met ballonnen en slingers. Verstop een paar cadeautjes in het bed en eet samen taart. Succes gegarandeerd! Je peuter zal het prachtig vinden.
  • Leg de eerste weken een matras naast het nieuwe bed. Veel peuters moeten nog wennen aan de ruimte en kunnen daarbij ’s nachts uit bed vallen. Een matras voorkomt ongelukken. Je peuter kan zijn nieuwe bed nu misschien een beetje eng vinden. Blijf positief over het nieuwe bed en hou vast aan het vertrouwde bedritueel. Na een paar weken voelt het nieuwe bed vertrouwd.