Nachtmerries

Baby algmeen

Een peuter of kleuter die niet wil slapen? Die steeds uit bed komt? Of bedenkt dat 5 uur een prima tijdstip is om op te staan? Goed nieuws: de meeste slaapproblemen bij peuters zijn op te lossen met positieve aandacht.

Hoe klein een baby ook is, grote kans dat hij ’s nachts droomt. Kleine kinderen dromen meer dan volwassenen en dus komen ook enge dromen en nachtmerries regelmatig voor. Zelfs de beste slapers overkomt het.

Deskundigen gaan er vanuit dat zelfs een baby in de baarmoeder al kan dromen. Omdat baby’s en kleine kinderen vaker dan volwassenen in de REM-fase slapen, dromen ze ook meer dan volwassenen. Tijdens de REM-slaap zijn de hersenen actief en verwerken ze heel veel informatie, iets wat cruciaal is voor de ontwikkeling van een kind.

Nachtmerries

Nachtmerries komen vanaf een maand of 9 vaker voor, maar vooral kinderen vanaf 2 jaar kunnen er veel last van hebben. Nachtmerries zijn heel normaal en horen bij de ontwikkeling. Maar een enge droom kan voor kleine kinderen zo angstaanjagend zijn, dat je er als ouders toch iets mee wilt doen.

  • Kalmeer je kind. Als je kind oud genoeg is, kun je uitleggen dat het een droom is en dus niet echt.
  • Je kind is in paniek. Neem dat serieus, maar ga niet mee in de angst. Ga dus geen spoken wegjagen, krokodillen zoeken onder het bed of draken in de kast stoppen. Dat zorgt juist voor extra angst, want je bevestigt daarmee dat ze er echt zijn. Leg liever uit dat het nacht is en de spoken en draken dus ook slapen.
  • Verlaat de kinderkamer pas als je zeker weet dat je kind weer rustig is en verder kan slapen.
  • Geef je kind iets waardoor hij het gevoel heeft dat hij zich ’s nachts kan beschermen. Bijvoorbeeld een knuffelbeer die over hem waakt, of een zaklantaarn om in het donker te kijken. Ook een nachtlampje die je peuter in de hand kan houden, werkt goed in dit soort situaties. We hebben de beste en mooiste nachtlampjes hier voor je op een rij gezet.
  • Maak overdag samen een dromenvanger en hang die boven het bed.
  • Laat je kind een tekening maken over de droom en versnipper of verbrand deze. Maak er een mooi ritueeltje van, bij kinderen boven de 3 jaar werkt dat erg goed!
  • Praat voor het slapen gaan de dag door. Op die manier kom je erachter wat je kind dwars zit of dat het iets vervelends heeft mee gemaakt. Kom ook nog even terug op ruzies en aanvaringen. Leg uit dat dat heel vervelend was, maar dat het inmiddels is goedgemaakt en dat je veel van je kind houdt.
  • Leer je kind het verschil tussen realiteit en fantasie. Dat kan bijvoorbeeld met voorleesboekjes.

Laat je kind ontdekken dat de nacht helemaal niet eng is. Ga een keer samen in het donker op stap, maak een kampvuur, kijk naar de sterren.