Hoe klein een baby ook is, grote kans dat hij ’s nachts droomt. Kleine kinderen dromen meer dan volwassenen en dus komen ook enge dromen en nachtmerries regelmatig voor. Zelfs de beste slapers overkomt het. Als ouders kun je daar best van schrikken, want hoe moet je op die nachtmerries reageren?
Deskundigen gaan er vanuit dat zelfs een baby in de baarmoeder al kan dromen. Omdat baby’s en jonge kinderen vaker dan volwassenen in de REM-fase slapen, dromen ze ook meer dan volwassenen. Tijdens de REM-slaap zijn de hersenen actief en verwerken ze heel veel informatie, iets wat cruciaal is voor de ontwikkeling van een kind. Door dat actieve dromen komen nachtmerries ook vaker voor.
Nachtmerries
Vanaf een maand of 9 kunnen baby’s nare dromen krijgen, maar vooral kinderen vanaf 2 jaar kunnen veel last van nachtmerries hebben hebben. Er gebeurt op dat moment ook zo veel in hun leventje! Gelukkig zijn nachtmerries heel normaal en horen ze ook bij de ontwikkeling. Maar een enge droom kan voor kleine kinderen zo angstaanjagend zijn, dat je er als ouders toch iets mee moet doen. Hoe pak je dat aan?
Tips voor ouders bij nachtmerries
- Kalmeer je kind na een nachtmerrie. Als je kind oud genoeg is, kun je uitleggen dat het een droom is en dus niet echt.
- Je kind is in paniek. Neem dat serieus, maar ga niet mee in de angst. Ga dus geen spoken wegjagen, krokodillen zoeken onder het bed of draken in de kast stoppen. Dat zorgt juist voor extra angst, want je bevestigt daarmee dat ze echt zijn.
- Verlaat de kinderkamer pas als je zeker weet dat je kind weer rustig is en verder kan slapen.
- Geef je kind iets waardoor hij het gevoel heeft dat hij zich ’s nachts kan beschermen. Bijvoorbeeld een knuffelbeer die over hem waakt, of een zaklantaarn om in het donker te kijken. Ook een nachtlampje die je peuter in de hand kan houden, werkt goed in dit soort situaties. We hebben de beste en mooiste nachtlampjes voor je op een rij gezet.
- Maak overdag samen een dromenvanger en hang die boven het bed.
- Een goede tip is om je peuter of kleuter een tekening te laten maken over de nare droom. Versnipper, verknip, verscheur of verbrand deze. Maak er een mooi ritueeltje van, bij kinderen boven de 3 jaar werkt dat erg goed! Zodra de tekening over de enge droom verdwijnt, verdwijnt ook de nachtmerrie.
- Praat voor het slapen gaan de dag door. Op die manier kom je erachter wat je kind dwars zit of dat het iets vervelends heeft mee gemaakt. Kom ook nog even terug op ruzies en aanvaringen. Leg uit dat dat heel vervelend was, maar dat het inmiddels is goedgemaakt en dat je veel van je kind houdt.
- Je kunt een klein kind helpen met het verschil tussen realiteit en fantasie te leren. Dat kan bijvoorbeeld met voorleesboekjes.
Laat je kind ontdekken dat de nacht helemaal niet eng is. Ga een keer samen in het donker op stap (neem een zaklamp mee), maak een kampvuur, kijk naar de sterren.