Mythes over bedplassen

916
Baby algmeen

Een peuter of kleuter die niet wil slapen? Die steeds uit bed komt? Of bedenkt dat 5 uur een prima tijdstip is om op te staan? Goed nieuws: de meeste slaapproblemen bij peuters zijn op te lossen met positieve aandacht.

‘s Nachts is het voor peuters en kleuters een stuk lastiger om zindelijk te worden. Overdag is er papa of mama die ze er aan herinnert en regelmatig naar de wc wijst. Maar ’s nachts moeten ze het zelf kunnen en dat levert ongelukjes op.

Zodra kinderen zindelijk worden is het heel normaal dat ze weleens in hun broek plassen. Ook ’s nachts gaat het zindelijk worden met vallen en opstaan. Dat betekent dat je als ouders dus ’s nachts een nat bed en kind kunt verschonen.

Bij peuters en kleuters, die nog maar net zindelijk zijn, is het dus een logisch en veel voorkomend probleem. Om je als ouders niet van de wijs te laten brengen, de 3 grootste misverstanden over bedplassen op een rij.

Het is een serieus probleem.

Nee hoor, niks van waar. Een op de tien kinderen op de basisschool plast nog regelmatig ’s nachts in zijn bed. Over peuters en kleuters hoef je je dus helemaal geen zorgen te maken: hij moet nog leren om ’s nachts zindelijk te worden.

70% van de kinderen die ‘s nachts in bed plassen, stoppen daarmee voordat ze 7 jaar zijn. Vaak heeft dat te maken met het feit dat de blaas eerst nog te klein was.

Bedplassen is een gedragsprobleem.

Ook niet waar. Kinderen, en zeker kleine kinderen, plassen niet expres in hun bed. Het is dus ook niet de schuld van de ouders. Het gebeurt gewoon nog op die leeftijd.

Het moet opgelost worden

In de meeste gevallen leren kinderen vanzelf om wakker te worden als de blaas vol is. In de tussentijd zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Laat je kind ’s nachts luierbroekjes dragen, bescherm het bed met een matrasbeschermer of gebruik een plaswekker.

‘s Avonds naar de wc brengen helpt

Helaas, was het maar waar. Door hem op de wc te zetten krijgen zijn hersenen het signaal dat het normaal is om ‘s nachts zijn plasje te laten lopen.

Minder drinken helpt

Het is een goed idee om te letten op hoeveel je kind drinkt en een paar uur voor het slapen gaan af te bouwen. Maar bezuinig niet op het drinken! Dat is noodzakelijk en door te weinig te drinken kan de blaas ook geïrriteerd raken.