Alles over bedplassen

Baby algmeen

Een peuter of kleuter die nog in bed plast? Dat is niet raar. Zindelijk worden gaat met vallen en opstaan. Om je als ouders niet van de wijs te laten brengen, zetten we de grootste misverstanden over bedplassen op een rij.

‘s Nachts is het voor peuters en kleuters een stuk lastiger om zindelijk te worden. Overdag is er papa of mama die ze helpt herinneren en regelmatig naar de wc wijst. Maar ’s nachts moeten ze het zelf kunnen en dat levert ongelukjes op.

Zodra kinderen zindelijk worden is het heel normaal dat ze weleens in hun broek plassen. Ook ’s nachts gaat het zindelijk worden met vallen en opstaan, waardoor je als ouders ’s nachts een nat bed en kind staat te verschonen.

Bij peuters en kleuters, die nog maar net zindelijk zijn, is het dus een logisch en veel voorkomend probleem. Om je als ouders niet van de wijs te laten brengen, de grootste misverstanden over bedplassen op een rij.

Het is een serieus probleem

Nee hoor, niks van waar. Een op de tien kinderen op de basisschool plast nog regelmatig ’s nachts in zijn bed. Over peuters en kleuters hoef je je dus helemáál geen zorgen te maken: hij moet nog leren om ’s nachts zindelijk te worden.

70% van de kinderen die ’s nachts in bed plassen, stoppen daarmee voordat ze 7 jaar zijn. Vaak heeft dat te maken met het feit dat de blaas eerst nog te klein was.

Bedplassen is een gedragsprobleem

Ook niet waar. Kinderen, en zeker kleine kinderen, plassen niet expres in hun bed. Het is dus ook niet de schuld van de ouders. Het gebeurt gewoon nog op die leeftijd.

Het moet opgelost worden

In de meeste gevallen leren kinderen vanzelf om wakker te worden als de blaas vol is. In de tussentijd zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Laat je kind ’s nachts luierbroekjes dragen, bescherm het bed met een matrasbeschermer of gebruik een plaswekker.

’s Avonds naar de wc brengen helpt

Helaas, was het maar waar. Door hem op de wc te zetten krijgen zijn hersenen het signaal dat het normaal is om ’s nachts zijn plasje te laten lopen. Het lost bedplassen dus niet op. 

Minder drinken helpt

Het is een goed idee om te letten op hoeveel je kind drinkt en een paar uur voor het slapen gaan af te bouwen. Maar bezuinig niet op het drinken! Dat is noodzakelijk en door te weinig te drinken kan de blaas ook geïrriteerd raken.

Meer lezen over de ontwikkeling van peuters en kleuters? Je leest het in onze survivalgids