Een peuter die niet wil slapen? Zo los je het op

Baby algmeen

Een peuter of kleuter die niet wil slapen? Die steeds uit bed komt? Of bedenkt dat 5 uur een prima tijdstip is om op te staan? Goed nieuws: de meeste slaapproblemen bij jonge kinderen zijn op te lossen met positieve aandacht.

Hoeveel slaap een peuter of kleuter nodig heeft, verschilt erg per kind én per moment. Dat kan best lastig zijn.

Peuters en kleuters kunnen zó verschillend zijn! De ene 3 jarige slaapt ’s middags met gemak nog 3 uur, terwijl de andere geen middagslaapje meer nodig heeft. Eén ding is zeker, zodra de basisschool zich aandient is het slapen ’s middags voorbij.

Dé truc bij peuters en kleuters is om consequent te blijven, maar ze toch te betrekken bij de beslissingen.

Niet slapen? Wel rusten!

Hoe ga je om met het middagslaapje van peuters? Dat kan best lastig zijn, vooral bij 3 jarigen is dat heel onvoorspelbaar. De ene periode slapen ze ’s middags goed, om vervolgens weer een aantal dagen niet te slapen.

Je doet er goed aan om je kind toch op bed te leggen. Het is helemaal niet erg als je peuter dan niet slaapt. Rust is namelijk net zo belangrijk. Door even weg te zijn uit de drukte en geen prikkels te krijgen, kan je peuter er ’s middags weer vol tegenaan. Het belangrijkste is dat je consequent bent, maar je kindje wel mee neemt in de beslissing om toch even te rusten. Leg uit waarom dat goed is: dan heb je straks bijvoorbeeld weer energie om met een vriendje te spelen.

Steeds uit bed

Peuters en kleuters hebben een eigen willetje. Ze snappen heel goed dat het leven gewoon doorgaat als zij op bed liggen. Geen wonder dat ze af en toe eens uit bed klimmen. Een oplossing kan zijn dat je beloofd om elke 5 minuten te komen kijken.

Consequent

Het maakt niet uit wat je doet, als je maar consequent bent. Rommel dus niet met slaaptijden en slaaprituelen. Doe wat bij jullie het beste past, dan kun je het niet fout doen. Maar wat je ook doet: doe het elke dag. Dat geeft een kind rust en vertrouwen.

Ga niet onderhandelen

Peuters en kleuters kunnen al heel wijs zijn en voor je het weet zit je midden in een onderhandeling met je 3 jarige. “Nog 2 filmpjes en dan ga ik naar bed”. Begin er niet aan, want het einde is zoek. Vertel je peuter van te voren wat het plan is. Bijvoorbeeld: “We lezen samen een boekje, daarna zing ik 2 liedjes, dan krijg je een kus en ga je lekker slapen“. Hou je hier vervolgens ook aan.

Laat je kind meebeslissen

Heb je een erg eigenwijze peuter of kleuter? Betrek hem dan in je plan. Beslis van te voren samen hoe het slaapritueel gaat verlopen. Je peuter zal erg trots zijn, omdat je hem het gevoel geeft dat hij al groot is. De kans dat hij zich daardoor aan de afspraken houdt (en jij dus ook!) is groot.

Meer weten over hoe peuters en kleuters slapen? We geven je tips en trics!