Wat slaapgebrek met je doet

Slaapgebrek

Baby algmeen

Van slaapgebrek kun je behoorlijk doordraaien. Of ziek worden. Hoeveel je ook van je baby houdt, de gebroken nachten kunnen je behoorlijk opbreken.

Slaapgebrek is vreselijk. Hoe erg, dat kun je je eigenlijk niet voorstellen als je het niet ervaart. Slaap is één van onze belangrijkste brandstoffen. We hebben het nodig om geestelijk en lichamelijk te kunnen functioneren.

De gevolgen van te weinig slaap

Slaap je te weinig, dan word je depressief en vergeetachtig. Je stofwisseling gaat omlaag, waardoor je aankomt. Je immuunsysteem krijgt het zwaar te verduren, waardoor je eerder ziek wordt. Je voelt je neerslachtig, en maakt ruzie met je partner. Duurt het slaapgebrek lang, dan neemt je eetlust af en wordt je depressief. Kortom, slaapgebrek dóet iets met je.

Jonge ouders met slaapgebrek

Als jonge ouders heb je geen keuze. Er moet ’s nachts gevoed worden en je baby zal af en toe onrustig zijn op tijdstippen waarop je liever in je bed lag. Gelukkig is dit in de meeste gevallen tijdelijk en de liefde die je voor je baby voelt maakt veel goed.

Na de eerste heftige weken ontstaat er een ritme en komen er langzaamaan meer uren tussen de nachtvoedingen. Geef je bovendien borstvoeding, dan zorgen de hormonen ervoor dat je na de voeding weer makkelijk inslaapt. Geef je geen borstvoeding dan kun je het nachtwerk met je partner verdelen.

Zorg goed voor jezelf

Ook al zijn gebroken nachten tijdelijk, het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Als moeder moet herstellen van de bevalling en ook de zwangerschap is een aanslag op je lijf geweest. Ga daarom op tijd naar bed. Het is echt niet te gek om af en toe tegelijk met de kinderen (inderdaad aan het begin van de avond!) te gaan slapen.

Wees ook zuinig met alcohol en koffie en zorg voor voldoende buitenlucht. Ga dus regelmatig wandelen met je baby’tje, want door de buitenlucht en beweging zal je echt beter slapen.

Als het te lang duurt…

Heeft je baby moeite met slapen en ben je na maanden nog aan het worstelen? Er is genoeg informatie voorhanden om ook jouw baby lekker aan het slapen te krijgen. Echt!

Kijk maar eens hier:

Schakel hulp in van familie, vrienden en buren. Geloof het of niet, mensen willen je graag helpen. Blijf ondertussen goed voor jezelf zorgen. Neem tijd voor jezelf, bijvoorbeeld door naar de sauna te gaan. Verlies ook elkaar niet uit het oog. Ga daarom af en toe even met zijn tweeën op stap om bij te kunnen praten.

Er zijn veel goede boeken te koop, die je helpen bij moeilijk slapende kinderen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet in het artikel ‘De Slaapexperts’.