Waarom wordt mijn baby ’s nachts wakker?

baby doorslapen
Baby algmeen

Elke ouder heeft te maken met gebroken nachten. En al gaat je baby razendsnel doorslapen, er zullen altijd periodes zijn dat je ’s nachts naast je bed staat.

De eerste maanden wordt een baby ’s nachts wakker omdat hij honger heeft. Het maagje is te klein om er 8 uur aan een stuk op te kunnen slapen. Met het groter worden van het maagje, worden ook de slaapjes ’s nachts langer.

Wordt een baby de eerste weken nog om de 3 uur wakker voor een voeding, al snel laat hij er 4 a 5 uur tussen. Vanaf 6 maanden heeft een baby ’s nachts, lichamelijk gezien, geen voeding meer nodig.

Gebroken nachten

Slaapt je kleintje eenmaal door, dan betekent het nog niet dat de gebroken nachten definitief voorbij zijn. Goede periodes worden afgewisseld met slechte periodes. Ook slaapwondertjes kunnen flink gaan spoken!

Er zijn veel redenen waarom een kind ’s nachts niet kan slapen: het doorkomen van tandjes, verkoudheid, oorontsteking, verlatingsangst, te veel indrukken overdag… Als je kijkt naar de enorme groei die een baby in het eerste jaar doormaakt, is het niet zo gek ook dat hij ’s nachts af en toe gerustgesteld wil worden door mama of papa.

4 maanden

Veel baby’s van 4 maanden gaan plotseling heel slecht slapen. Een oorzaak hiervan kan zijn dat een baby op deze leeftijd te druk is met het ontdekken van de wereld om hem heen. Daardoor drinkt hij overdag net genoeg om de ergste honger te stillen, maar bij elkaar opgeteld is het te weinig. En dus moet er ’s nachts een maaltijd worden ingehaald. Dit kun je oplossen door overdag vaker een voeding aan te bieden.

Een andere oorzaak is dat veel moeders op deze leeftijd weer gaan werken. De baby haalt ’s nachts de schade in. Dit noemen we ook wel huidhonger.

9 maanden

Een beruchte slaapperiode vindt ook plaats rond de 9 maanden als baby’s leren omrollen, zitten of staan. Door zijn enthousiasme van dit nieuwe trucje gaat hij ook ’s nachts aan het oefenen.

Daarnaast worden baby’s (en volwassenen trouwens ook) meerdere malen per nacht wakker. Gewoon omdat het slaappatroon zo in elkaar zit. Sommige baby’s vallen vanzelf weer in slaap, anderen zullen om hun moeder roepen door te gaan huilen. Is jouw baby zo’n kindje? Dan kun je hem wel op weg helpen met goede slaapgewoontes.

Slaapt jouw baby nog niet door?

Je kunt hem leren doorslapen als hij daar aan toe is.