Waarom slaap belangrijk is

Baby algmeen

Dat slaap belangrijk is, weten we. Maar hoe belangrijk, daar staan we niet altijd bij stil. Daarom de feiten op een rij.

Herstel en fysieke groei tijdens de slaap

  • Mensen hebben slaap nodig, het is essentieel. Door slaap herstellen lichaam en geest zich van de dag ervoor en laadt het zich op voor de dag van morgen. Vergelijk het met een batterij in de oplader.
  • Tijdens de slaap worden extra groeihormonen aangemaakt, zodat beschadigde cellen kunnen herstellen en dode cellen worden vervangen door nieuwe. Dit groeihormoon wordt vooral aangemaakt tijdens de diepe slaap. Baby’s en kinderen die te weinig slapen zouden daardoor in extreme gevallen een groeiachterstand kunnen krijgen.

Groeien van de hersenen tijdens de slaap

Goed slapen is niet alleen belangrijk voor de fysieke groei, maar ook voor de groei van de hersenen. Misschien herken je het. Je baby ligt lekker te slapen, maar wordt plotseling (in zijn slaap) onrustig. Hij trekt grimassen, lacht zelfs in zijn slaap en ademt onregelmatig. Niks aan de hand, je baby zit in de REM-fase.

Baby’s hebben in verhouding met volwassen meer REM-slaap, ongeveer 50 procent van de slaapcyclus bestaat uit deze fase. Dat heeft er mee te maken dat de hersens van baby’s nog flink moeten groeien, en dat gebeurt tijdens deze fase. Daarnaast worden ook alle indrukken van de dag verwerkt.

De REM-slaap is dus heel belangrijk! Maak je baby daarom zo min mogelijk wakker tijdens de REM-slaap. Dat is goed voor de ontwikkeling van je baby, maar ook prettig voor jou. Als de slaap in deze fase wordt onderbroken, wordt je namelijk vervelend wakker. Dat geldt niet alleen voor je baby, maar ook voor ons als volwassenen. Je wordt gedesoriënteerd en humeurig wakker.

Gelukkig hebben baby’s een korte slaapcyclus, waardoor de REM-fase niet lang duurt. Een slaapcyclus duurt zo’n 45 a 50 minuten, dus de REM-slaap beslaat zo’n 20 minuten.

Wil je meer weten over hoe lang baby’s slapen?

Kijk dan bij één van de slaapsurvivalgidsen.