Waarom huilen pasgeboren baby’s?

Baby algmeen

Alle baby’s huilen. Zelfs kerngezonde baby’s huilen in de eerste weken 1 tot 3 uur per dag. Niet gek als je je bedenkt dat zo’n kleintje volledig afhankelijk is van zijn ouders en hij alleen met huilen duidelijk kan maken wat er is.

Als jonge ouder wordt je er best onzeker van, want alles bij elkaar huilt je baby heel wat uurtjes. Is hij moe, heeft hij honger, is het te warm of te koud? Voor jou als ouder de taak om daar achter te komen. De belangrijkste redenen waarom pasgeboren baby’s huilen op een rijtje.

Honger

Dit is de meest voorkomende reden waarom baby’s huilen. Hun maagje is nog klein en dus ook snel weer leeg. De eerste weken drinkt een baby daarom om de 2 à 3 uur en dat 24 uur per dag.

Gedurende die eerste weken is er ook nog geen ritme in de dagen, het beste wat je dan kunt doen is toegeven aan de vraag om voedsel. Zeker als je borstvoeding geeft is het belangrijk om op verzoek te voeden, om de borstvoeding goed op gang te krijgen.

Oncomfortabel

Heeft je baby geen honger, maar blijft hij wel huilen? Grote kans dat hij zich niet zo prettig voelt. Dat kan bijvoorbeeld komen door een vieze luier. Of door een shirtje dat een beetje knelt.

Loop daarom alles rustig na. Check de luier en vervang deze zo nodig. Zeker als je baby last heeft van schrale billetjes of luieruitslag kan een vieze broek behoorlijk irriteren. Kijk of de kleding goed zit, of er niet iets knelt (sokjes die goed blijven zitten kunnen juist heel erg knellen!).

Te warm of te koud

Misschien heeft je baby het te warm of te koud. Voel daarom in het nekje of hij goed op temperatuur is. Is het nekje klam, dan heeft je baby het te warm. Aan zijn bovenlijfje, ter hoogte van de maag, kun je voelen of je kleintje niet te koud is.

Koude handen en voeten zeggen niets. Hou als stelregel aan dat je baby één laagje kleding meer moet dragen dan jij om warm te blijven. De ideale kamertemperatuur voor de slaapkamer is 18 graden. Zijn de nachten erg koud of heeft je baby moeite om op temperatuur te blijven? Kruiken helpen goed (wel in een goede kruikzak!).

Vermoeid

Alles is nieuw in het leventje van een pasgeboren baby. En dus maakt alles heel veel indruk. Voor elk baby’tje wordt het soms weleens te veel. Niet voor niets is het huiluurtje bijna altijd aan het einde van de dag, de baby reageert dan op alle prikkels. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je je baby naar een rustige omgeving brengt, ver weg van alle prikkels, en troosten.

Eenzaam

Negen maanden zat je baby in je buik en nu ligt hij alleen in een wiegje of kinderwagen. Alle baby’s hebben daar moeite mee, maar de een wat meer dan de ander. Blijft je baby dus huilen, zonder dat er iets aan de hand lijkt te zijn? Grote kans dat hij gewoon vastgehouden wil worden en bij je wil zijn.

Heb je een baby die heel veel moeite heeft om alleen te zijn? Overweeg dan een draagdoek of een draagzak. Maak je geen zorgen dat je je kleintje te veel verwent. De eerste maanden is dat zeker niet het geval en kun je ze niet vaak genoeg knuffelen.

Darmkrampjes

Darmkrampjes zijn pijnlijk en zorgen er voor dat je baby lang huilt, met flinke uithalen. Ook zal hij de beentjes naar zich toe trekken en windjes laten. Darmkrampjes ontstaan omdat de darmen van pasgeboren baby’s nog niet rijp zijn en ze daarom moeite hebben om de melk te verteren.

Er zijn wat homeopathische middelen op de markt, sommige ouders boeken daar succes mee, de meesten echter niet. Inbakeren en een draagdoek kunnen ook helpen, net als zachtjes rondjes met de klok mee op het buikje wrijven. Op de arm dragen met het buikje naar beneden wil ook nog weleens helpen.

Darmkrampjes spelen voor het eerst op na 2 à 4 weken en zijn het heftigst als een baby zo’n 6 weken oud is. Daarna neemt het af en bij bijna alle baby’s is het na 3 maanden verdwenen.

Ziek?

Een baby die ziek is huilt meestal op een andere manier dan je gewend bent. Een kindje dat normaal gesproken veel huilt, zal nu op eens veel minder huilen. Of de toon is hoger, met veel schelle uithalen. Misschien valt je dit niet eens bewust op, maar onbewust voel je dat er “iets” is. Bel bij twijfel altijd de huisarts. Een goede huisarts laat een ongeruste moeder altijd komen, zeker bij jonge baby’s.

Overprikkeld

Op een kleine baby komt veel af. Alles is nieuw en dat betekent dat je baby wordt blootgesteld aan veel prikkels. Dat kan leiden tot overprikkeling en dus tot huilen.
Hoe ouder je baby is, hoe makkelijker je gaat herkennen waarom je baby huilt. Probeer in de tussentijd een manier te vinden waarmee je je baby het makkelijkst kunt troosten. Dat kan op veel verschillende manieren.