Slaapt mijn baby te weinig?

Baby algmeen

Elke baby en elk kind is anders. Dat geldt ook voor hoeveel ze slapen: sommigen slapen bijna de hele dag, anderen zijn van jongs af aan de hele dag op. Maar hoe weet je of je kind te weinig slaapt?

Er is genoeg onderzoek gedaan naar hoeveel baby’s slapen. Zo slaapt een pasgeboren baby zo’n 16 tot 18 uur per dag, met 1 jaar zo’n 13 uur per dag en tussen de 3 en 4 jaar stoppen de meeste peuters met het middagslaapje.

Het aantal uur slaap per leeftijdscategorie hebben we voor je op een rij gezet in dit artikel ‘Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig’.

Maar dit zijn gemiddelden, elk kind is anders. De één is een echte slaapkop, de ander een erg wakker kind. Je kunt dus gemakkelijk twee uur bij de gemiddelden optellen of aftrekken.

Uit recent Zwitsers onderzoek blijkt dat de verschillen bij kleine kinderen erg groot is en dat te veel of te weinig slapen niet bestaat. Mits je het ritme van je kind aanhoudt natuurlijk en op zijn vermoeidheidssignalen let.

Te weinig slaap?

Toch is het zo dat de meeste kinderen eerder te weinig dan te veel slapen. Als een baby, of kind, niet wil slapen denken ouders snel dat hun kind gewoon weinig slaap nodig heeft. Dat zou kunnen, maar het kan ook zijn dat het kind oververmoeid is en zich daardoor niet aan de slaap kan overgeven.

Er zijn een aantal aanwijzingen voor te weinig slaap:

  • Valt je kind in de auto of kinderwagen wel in slaap?
  • Moet je je kind ’s ochtends wakker maken?
  • Is hij snel geïrriteerd en huilerig?

Dit kan er op wijzen dat je kind minder slaap krijgt dan het nodig heeft. Het is dan belangrijk om even een stapje terug te doen. Bouw een rustige periode in, zorg voor weinig prikkels, werk aan een vast ritueel en aan regelmatige bedtijden.

Ook interessant om te lezen:

Meer weten hoeveel slaap jouw kindje nodig heeft? Lees dan onze slaapsurvivalgidsen voor pasgeboren baby’s, baby’s en peuters en kleuters.

En: leer je baby doorslapen.