Samen slapen, co-sleeping

Baby algmeen

Samen slapen, ook wel co-sleeping genoemd, is in Nederland niet gebruikelijk. Sterker nog, vaak wordt het je sterk afgeraden. Ten onrechte. Als jij en je baby het prettig vinden, kun je het gewoon doen. Wel is het belangrijk om je een aantal zaken goed te realiseren voor je samen met je baby in één bed kruipt.

Elk gezin heeft zijn eigen gewoontes en gebruiken. In Nederland is het vrij gebruikelijk dat baby’s in hun eigen wieg slapen en snel naar een eigen kamertje gaan. In veel delen van de wereld, met name de niet-Westerse landen, is het samen slapen juist heel gebruikelijk.

Geen gebroken nachten

Ook in Nederland zijn er ouders die met hun baby of oudere kinderen in één bed slapen. Sommige ouders slapen met hun baby samen, omdat ze dat prettig vinden. Anderen zien het als de oplossing voor de gebroken nachten. In ons land levert het samen slapen vaak gemengde reacties op. Laat je daardoor niet van de wijs brengen, jij als moeder weet wat het beste is voor je kind.

Voorstanders van samen slapen zeggen dat het beter is voor de binding met je baby, omdat je ook ’s nachts direct kan reageren. Voor moeders die borstvoeding geven heeft het als voordeel dat je niet je bed uit hoeft. Dus mocht je commentaar krijgen, dan heb je nu een weerwoord paraat!

Veiligheidsmaatregelen

Mocht je overwegen om met je baby te gaan slapen, neem dan wel veiligheidsmaatregelen in acht. Bij zuigelingen, maar ook oudere baby’s geldt dat je te allen tijde moet voorkomen dat een baby klem kan komen te liggen, verstrikt raakt of uit bed valt.

  • Het meest veilige is om de matras op de grond te leggen. Dit zal niet altijd mogelijk zijn. Een goede oplossing is dan om de lange kant van het bed tegen de muur te plaatsen. Wil je graag samen slapen, maar vind je het een eng idee? Dan zijn er ook co-sleepers te koop of mandjes voor in bed.
  • Doe geen sieraden om, doe lang haar in een staart en trek geen pyjama aan met touwtjes en veters.
  • Als een zuigeling bij je in bed slaapt verwijder je de eerste paar maanden alle kussens en liever ook de dekens of dekbed. Warm aankleden dus.
  • Laat de baby tussen de moeder en de muur slapen (let wel op dat er geen ruimte is waar de baby in kan vallen!). Alleen de moeder is zich in haar slaap bewust waar de baby zich bevindt en zal niet op haar kind gaan liggen. Dit geldt niet voor vaders en broertjes of zusjes.
  • Drink geen alcohol en gebruik geen drugs. In dat geval slaap je te diep om je bewust te zijn van je baby.
  • Laat de kat of hond niet op de slaapkamer.

Afbouwen

Starten met samen slapen is niet zo moeilijk. Een vraag die veel ouders bezig houdt is: hoe kom ik er weer vanaf? Want eens wil je weer je bed delen met je partner, zónder de kinderen. Maak je geen zorgen, dat komt vanzelf. Ga mee in het ritme van je kind en laat het op je af komen. Je zult zien dat de slaapjes overdag op een gegeven moment in het eigen bedje plaats gaan vinden, waarna het een kleine stap is om je baby ook ’s avonds in zijn eigen wieg te leggen.