Manieren van troosten

Baby algmeen

Huilen, alle baby’s doen het. Zelfs kerngezonde baby’s die lekker in hun velletje zitten huilen de eerste weken heel wat af. Heb je een baby’tje dat onrustig is, dan kan het huilen je allemaal wat te veel worden. Daarom is het belangrijk om snel een manier te vinden waarmee je je baby rustig krijgt.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een baby kunt troosten. Voor de ene baby kan het helpen om rond te lopen, de andere baby wordt rustig als je een liedje zingt. De ene baby wordt liever rechtop gehouden, de ander ligt liever opgevouwen in je armen. Het is daarom belangrijk dat je ontdekt wat jouw baby het prettigst vindt.

Heb je nog geen manier gevonden om je baby te troosten? Dan vindt je hier tips die het proberen waard zijn:

  • Veel baby’s vinden het fijn om in een constant ritme te bewegen. Ze komen tot rust, omdat het ze doet denken aan de bewegingen in de baarmoeder. Daarom vallen veel pasgeboren baby’s ook in slaap tijdens het wandelen. De buitenlucht en het gewiebel van de wagen brengt je kleintje zo naar dromenland.
  • In een schommelstoel, rustig heen en weer, bereik je hetzelfde effect.
  • Veel baby’s vinden het fijn om rondgedragen te worden in een draagdoek. Met hun oortje dicht bij mama’s hart en hun neusje dicht bij de borst geeft ze dat een vertrouwd gevoel.
  • Onrustige baby’s die moeite hebben met slapen hebben vaak baat bij inbakeren. Is je baby ook onrustig als hij wakker is? Wikkel hem stevig in een doek tijdens het troosten, ook dat geeft hem een veilig gevoel. De inbakerdoeken van Aden en Anais zijn heel prettig in het gebruik én modieus!
  • Veel pasgeboren baby’s slapen beter en huilen stukken minder als het niet zo stil is in huis. Vooral van constant, zichzelf herhalend geluid worden baby’s rustig, omdat het lijkt op de geluiden in de baarmoeder. Zet de wasmachine, de haardroger of stofzuiger eens aan en kijk of het werkt. Heb je hiermee succes? Er zijn cd’s met zulke geluiden te koop, maar ook knuffelberen waarin dit geluid verwerkt is.
  • Klop je baby zachtjes in een rustig ritme op de billetjes (ja, je leest het goed!) In de buik zaten de billetjes vlak onder je hart en voelde hij het constante kloppen van je hart. Door zachtjes te kloppen bereik je hetzelfde effect.
  • Probeer eens een babymassage. Het kan helpen om je baby te laten ontspannen. Bij baby’s die veel last hebben van darmkrampjes kan het helpen om het buikje te masseren.
  • Geef je baby een speentje. Zuigen is een basisbehoefte voor baby’s en de meesten worden er rustig van.
  • Jonge baby’s vinden het prettig om bij papa of mama op de borst/buik te liggen. Het ritme van je hartslag kalmeert je baby.