Kan je je baby leren ’s nachts door te slapen?

Baby algmeen

Het is de meeste gestelde vraag aan jonge ouders: slaapt je baby al door? Het is ook de meest irritante vraag die er is, want als ouder kun je er de eerste maanden weinig aan doen of je baby doorslaapt of niet. Wel kun je je baby op weg helpen.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de meeste baby’s rond de 4 maanden gaan doorslapen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch! Maar hierbij kunnen we wel meteen twee kanttekeningen plaatsen.

  1. We spreken medisch gezien over doorslapen als een baby vijf uur aan een stuk slaapt.
  2. Een grote groep kinderen pakt het lange stuk slaap aan het begin van de avond. Ze slapen bijvoorbeeld van 8 uur ’s avonds tot 1 uur s‘ nachts.

In beide gevallen zit je als ouders nog wel met de gebroken nachten.

De theorie over doorslapen

Hoe beter jij als ouder weet hoe een baby slaapt, hoe makkelijker het is om gebroken nachten te accepteren. Het voorkomt onrealistische verwachtingen. Laten we daarom beginnen met de theorie.

Net zo zeer als een baby moet leren doorslapen, moet jij als ouder leren om overdag je rustmomenten te pakken. Pasgeboren baby’s hebben nog veel voedingen nodig en zullen daarom simpelweg geen lange periodes slapen.

Na de eerste paar hectische weken, waarbij een baby om de 3 uur drinkt, zul je zien dat er ’s nachts iets meer tijd tussen de voedingen komt. In de eerste 8 weken zal een baby op een gegeven moment ’s nachts 4 uur tussen de voedingen laten. Met 10 a 12 weken kan dit al oplopen tot zo’n 5 a 6 uur, maar meestal zijn baby’s rond de 4 maanden. We spreken dan officieel dus al over doorslapen!

Van 11 tot 7!

Rond een half jaar heeft een baby in principe geen nachtvoeding meer nodig. Wordt hij op die leeftijd nog wel wakker voor een voeding, dan heeft hij waarschijnlijk geen honger. Het drinken is een gewoonte geworden of hij zoekt op die manier troost bij papa of mama. Er is niets mis met die troost te bieden!

Veel baby’s slapen vanaf 6 maanden slapen van 11 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends, wat dus betekent dat jij je nachtrust weer terug hebt! Met 9 maanden slapen de meeste baby’s van 7 tot 7.

Maar elk kind is anders, dus pin je niet vast op deze getallen. Een kind gaat doorslapen als hij daar zelf aan toe is.  Vergelijk het met leren lopen en praten, ook dat kun je niet afdwingen. Bij sommige baby’s gaat dit vanzelf, anderen moeten leren hoe ze zelf weer in slaap kunnen vallen. Door je baby te leren om goed te slapen, gaat hij doorslapen als hij daar aan toe is.

Wil je meer lezen over dit soort onderwerpen?

Kijk dan eens bij het artikel ‘Leer je baby doorslapen’.

Of: de beste boeken om baby’s lekker te laten slapen.