Hoe ga je om met slaapgebrek?

Baby algmeen

Welke nieuwe moeder (en vader!) heeft geen last van slaapgebrek? Hoe langer de gebroken nachten duren, hoe vermoeider je wordt. Hoe ga je daar mee om?

Feit is dat gebroken nachten en jong ouderschap bij elkaar horen. Pasgeboren baby’s kunnen niet klok kijken en willen 24 uur per dag drinken. Gelukkig ontstaat er op den duur een ritme en wordt de tijd tussen de nachtvoedingen langer. Tot die tijd zit er weinig anders op dan te accepteren dat vermoeidheid erbij hoort.

Wat die vermoeidheid met je doet, ontdek je pas op het moment dat je een baby hebt. Maar wat als de gebroken nachten langer duren dan een paar weken?

Wat kun je doen

Gelukkig kun je wel wat dingen doen om het jezelf, en je baby, gemakkelijker te maken.

Ritme van je baby

De beste tip is om te gaan slapen als je baby slaapt. Pak elk uurtje dat je kan pakken. Heb je meer dan één kind, dan wordt het een stuk lastiger. In dat geval kun je samen met je partner afspraken maken: jij slaapt op zaterdagochtend bij, hij op zondagochtend.

Duren de gebroken nachten erg lang, dan is er niks mis mee om je baby proberen in een ritme te krijgen. Probeer de voedingen wat te sturen, de slaapjes volgen dan vanzelf. Bij borstvoeding heeft voeden op verzoek de voorkeur, maar zodra de voeding na een week of zes op gang is gekomen kun je ook voor een schema kiezen.

Pas je eigen ritme aan

We zijn er zo aan gewend om laat naar bed te gaan. Maar met een baby die nog ’s nachts gevoed moet worden, doe je er goed aan om vroeg onder de wol te kruipen. Er is niks geks aan om voor half 9 in bed te liggen. Je zult merken dat je die extra uren goed kunt gebruiken.

Deel de taken!

Een baby heeft twee ouders, dus betrek je partner bij de verzorging. Geef je flesvoeding, dan is het simpel. Doe bijvoorbeeld de nachten om en om. Of laat je partner de late avondvoeding op zich nemen en kruip zelf vroeg onder de wol.

Ook bij borstvoeding hoef je er niet alleen voor te staan. Je kunt een voeding afkolven, zodat je partner de avondvoeding of de nacht op zich kan nemen.
Las ook eens een ‘bed dag’ in: blijf een hele dag in bed met een stapel tijdschriften en sapjes binnen handbereik. Je partner brengt en haalt jullie baby als het tijd is voor een voeding en verschoont de luiers tussendoor. Behalve voeden hoef jij verder helemaal niets! Je zult zien dat je er van opknapt en dat je hoeveelheid voeding ook een enorme boost krijgt!

Vraag om hulp

Het is echt niet gek om hulp in te schakelen. Komt er kraamvisite? Vraag of ze een maaltijd willen meenemen. Schakel je moeder of schoonmoeder in om het huis schoon te maken en te helpen met de was. Laat een vriendin een uurtje met je baby knuffelen, zodat jij even kan slapen. Vraag andere moeders in de buurt of ze je kleuter mee willen nemen naar school. Je zult versteld staan hoe graag mensen je willen helpen!

Zorg goed voor jezelf

Hoe verleidelijk het ook is, blijf niet in je pyjama of joggingpak hangen. Je zult je nooit helemaal wakker, fit en fris voelen als je de hele dag in je ochtendjas doorbrengt. Stap daarom onder de douche en trek schone kleren aan. Je zult zien dat je je een stuk beter voelt! Verwen jezelf ook eens met een bezoek aan de schoonheidsspecialist, kapper of dagje sauna.

Eet gezond

Goed voor jezelf zorgen, betekent ook goed eten. Hoe vermoeider je bent, hoe eerder je gaat snacken of snoepen. Hoe verleidelijk ook, probeer zo gezond mogelijk te eten. Eet veel groenten en fruit en eet volkoren producten.

Echt, eens gaat ook jouw baby slapen!

Het slaapgebrek is tijdelijk. Echt waar!! Ook jouw baby gaat een keer slapen. Er komt een ochtend dat je wakker wordt en denkt…hè?! Hij heeft doorgeslapen!
Benieuwd of je een baby kan leren doorslapen? Lees dan het artikel: leer je baby doorslapen.

Ook interessant om te lezen: slaaptips voor jonge ouders.