De beste boeken over slapen

6051

De beste boeken over slapen op een rij

Baby algmeen

Er zijn heel wat boeken op de markt, waarin je kunt lezen hoe je je baby het beste leert slapen. Om de keuze makkelijker te maken, zet slaapbabyslaap.nl de beste boeken over slapen voor je op een rij.

1. Elizabeth Pantley – Lekker slapen zonder huilen

Elizabeth Pantley is internationaal gezien één van de belangrijkste opvoedgoeroe’s. Ze is vooral bekend vanwege haar kennis over hoe je baby’s lekker kan laten slapen. Als moeder van vier kinderen weet ze als geen ander wat slaapgebrek met je doet en hoe je kan worstelen met een kind dat niet wil slapen. Daar vertelt ze ook over in het boek, op een prettige manier.

Het boek van Pantley is positief en praktisch ingesteld. Pantley geeft advies bij verschillende soorten slaapproblemen, alles op een vriendelijke manier waarbij zo min mogelijk tranen vloeien.

Mening van slaapbabyslaap.nl: Een van de beste, zo niet het beste, boek over baby’s en slapen. Pantley geeft het gevoel je echt te begrijpen, zonder belerend te worden. Nog een groot voordeel is dat het geen standaard methode is. De schrijfster leert je hoe baby’s slapen (kennis is macht!) en laat je vervolgens naar je eigen baby kijken. Een must voor alle ouders die worstelen met een baby die niet wil slapen!

2. Stephanie Lampe – Baby in een droomritme

Ook Lampe heeft een lieve methode ontwikkeld om baby’s te leren slapen. Eigenlijk is dit boekje meer bedoeld voor ouders van huilbaby’s. Ze deelt deze baby’s dan ook in verschillende categorieën, met daarbij verschillende oplossingen. Een groot deel van het boek gaat over inbakeren, met uitleg over verschillende systemen. In het deel over slapen leer je vooral hoe je rust en regelmaat toepast.

Mening van slaapbabyslaap.nl: Voor ouders met een onrustige baby zal dit boekje absoluut een hart onder de riem zijn. De verhalen van andere moeders zorgen voor herkenning en door de prettige manier van schrijven heb je het zo uit. Een fijn boek, vooral voor ouders met onrustige baby’s.

3. Tracy Hogg – Wat je baby vertelt

Tracy Hogg kennen we van de tv-programma’s over opvoeden. De nanny geeft in dit boek advies over alles waar je als ouders in de eerste jaren mee te maken krijgt. Het boek behandelt dus veel meer dan alleen slapen en slaapproblemen. Hogg heeft een slaapmethode ontwikkelt die in Engeland veel wordt toegepast, de Put Up, Put Down. Oftewel oppakken en neerleggen.

In het boek behandelt ze slaapproblemen van baby’s van 1 dag oud tot en met de peutertijd. Op een stellige, duidelijke manier vertelt ze je wat je moet doen. Het boek is momenteel niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar de andere boeken van Hogg zijn een prima alternatief.

Mening van slaapbabyslaap.nl: De titel doet het boek geen recht aan. Babyfluisteraar klinkt heel zweverig, maar dat is dit boek absoluut niet. Hogg adviseert je om een baby die niet wil slapen en huilt op te pakken en te troosten. Wat een verademing! Vraagt om een herdruk!

4. Harvey Karp – The happiest Baby on the block

Engelstalige ouders lopen weg met Karp! Net als bij de babyfluisteraar gaat dit boek in op meer thema’s dan alleen slapen. Voor wat betreft het slapen is het boek vooral erg nuttig voor ouders van baby’s tot 3 maanden. Karp leert via zijn eigen methode hoe baby’s kunnen wennen aan het leventje buiten de buik.

Mening van slaapbabyslaap.nl: Vreemd dat dit boek nooit vertaald is in het Nederlands, want er staat erg veel nuttige informatie in. Volgens de schrijver slapen baby’s volgens deze methode 1 a 2 uur meer dan baby’s zonder. Bovendien huilen ze minder. Eigenlijk leert hij je hoe je gedurende de eerste maanden zoveel mogelijk aan de behoeftes van je baby kunt voldoen, wat je een tevreden baby oplevert.

5. Celia Ledoux – Slaap je al door

Verkrijgbaar als e-book, maar met 150 tips die werken wanneer baby’s niet slapen. Humoristisch geschreven en met gevoel voor moeder en kind.

Mening van slaapbabyslaap.nl: De schrijfster voelt goed aan waar moeders behoefte aan hebben. Korte teksten met praktische tips en goede uitleg. Voor iedereen zit er wel wat bij, want wat voor de een werkt werkt voor de ander niet. Een fijn boek voor ouders die geen behoefte hebben aan methodes, maar snel praktisch advies willen krijgen.

Ook interessant om te lezen: Hoe leer je je baby doorslapen?

Of: oplossingen voor baby’s die niet willen slapen.