Zomer- of winterslaapzak voor je baby?

Slaapzakjes voor baby’s en peuters zijn er in alle soorten en maten. Zomer- en winterslaapzakken, met armen en zonder armen. En er zijn zelfs vierseizoenen slaapzakjes. Maar wanneer kies je nu voor welke slaapzak?

Baby algmeen

Het is niet altijd duidelijk wanneer je nu een zomer- of de winter slaapzak aantrekt. Globaal kun je het volgende stellen:

  • Bij een kamertemperatuur vanaf 19 graden gebruik je een zomerslaapzak.
  • Bij een kamertemperatuur onder de 19 graden gebruik je een winterslaapzak.

Het kan daarom handig zijn om een kamerthermometer neer te leggen of op te hangen. Loopt de temperatuur in de zomer behoorlijk op, trek dan alleen een rompertje onder de slaapzak aan.

Gaan de temperaturen in de winter richting het vriespunt, trek dan een dikke pyjama aan en romper met lange mouwen. In dat geval kun je ook het beste de mouwen aan de slaapzak ritsen.

Bij twijfel

De keuze voor een dunne of dikke slaapzak is vooral in de lente en de herfst lastig, met temperaturen die kunnen schommelen.

Hou er bij twijfel rekening mee of het ’s nachts al flink afkoelt, of de kamer op de volle zon staat bijvoorbeeld. Juist in deze periodes kun je best wat afwisselen. Onder een zomerslaapzak kun je een dikke pyjama aantrekken, in een winterslaapzak alleen een romper. Controleer ’s avonds voordat je zelf naar bed gaat of je baby het niet te warm of te koud heeft. Dat doe je door in het nekje te voelen of hij klam is of niet. Vooral warmte is gevaarlijk voor jonge baby’s, omdat ze dit nog niet zelf kunnen reguleren.

TOG-waardes

Om zeker te weten of je baby het niet te warm of koud heeft kun je ook naar de TOG-waarde kijken. Dit staat voor Thermal Overall Grade. Tegenwoordig vermelden alle goede slaapzakken deze waarde. Niet alleen slaapzakken, maar ook kleding hebben een TOG-waarde. Heel kort door de bocht geldt dat hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de kleding of slaapzak.

  • Kamertemperatuur       > 24 °C                 :              0,5 TOG
  • Kamertemperatuur       > 21 °C                 :              1,0 TOG
  • Kamertemperatuur       > 18 °C                 :              2,0 TOG
  • Kamertemperatuur       > 16 °C                 :              2,5 TOG

Let op: ook een romper, pyjamaatje en dekentje hebben een TOG-waarde en tellen dus mee in de totale waarde. Dit biedt je ook de mogelijkheid om te variëren, want elk kind en elke dag is anders.

Waar koop je goede slaapzakken

Bij Prenatal vind je een ruime keus aan slaapzakken die aan alle eisen voldoen. Ze zijn, in verhouding tot andere merken, ook relatief goedkoop. Zelf zijn we ontzettend fan van de vierseizoenen slaapzakken van Jollein en Snoozebaby. Jollein vanwege de afritsbare mouwen, zodat je echt alle mogelijkheden hebt. De slaapzakken van Snoozebaby zijn ontzettend zacht.

Tip: Wil je weten waar een goede en veilige slaapzak aan moet voldoen? Dat lees je hier.