Vroeg wakker

Baby algmeen

Eindelijk, je baby slaapt door! Klein probleempje: bij het krieken van de dag is je kleintje nu klaarwakker. Of het nu 6 uur of zelfs 5 uur is, voor je baby is de dag begonnen. En voor jou dus ook. Dat kan behoorlijk vermoeiend zijn!

Baby’s en kleine kinderen doen niet aan uitslapen. De meesten zijn ’s ochtends vroeg wakker. Voor jou als ouder is het vooral lastig als je kindje wel heel vroeg wakker wordt.
Helaas is 5 a 6 uur ’s ochtends voor een jonge baby een heel gewoon tijdstip om wakker te worden. Het is daarom ook een van de meest lastige problemen om op te lossen. Maar de volgende tips zijn in ieder geval het proberen waard.

Hang verduisterende gordijnen op.

Op die manier hou je de opkomende zon buiten, waardoor baby’s wakker kunnen worden. Deze gordijnen kun je ook makkelijk meenemen om op andere plaatsen te gebruiken.

Begin van de dag?

Weet je zeker dat je baby wakker is geworden, omdat hij aan de dag wilt beginnen? Sluit andere oorzaken eerst uit. Heeft hij misschien honger? Of heeft hij het koud? Misschien een vieze luier?

Meer daglicht en buitenlucht

Hoe meer daglicht en buitenlucht een baby, maar ook peuter of kleuter, krijgt, hoe beter ze slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die tussen 12 en 4 ’s middags buiten waren, ’s nachts langer sliepen.

Tussen 7 en 8 uur ’s avonds naar bed

Breng je baby ‘s avonds op een vast tijdstip naar bed, tussen 7 en 8 uur. Baby’s die laat naar bed gaan, worden niet later wakker. Grote kans dat het je een oververmoeid kind oplevert, waardoor hij juist slechter gaat slapen en mogelijk zelfs eerder wakker wordt.

Kijk naar het slaappatroon overdag

Hou eens bij hoeveel je baby overdag slaapt. Slaapt je baby overdag erg veel, dan kan dat een oorzaak zijn. Je kunt proberen om een slaapje overdag te laten vallen, of de slaapjes iets korter te laten duren.

Gewoonte

Baby’s die langere tijd tussen 4 en 6 uur ’s ochtends nog een voeding hebben gehad, zijn gewend om op dat tijdstip wakker te worden. In dat geval kun je proberen de tijd te verlengen. Geef desnoods een speeltje om je baby zoet te houden en verleng de ochtend elke paar dagen met zo’n 10 minuten.

Verplaats ochtendslaapje

Vroeg wakker kan in sommige gevallen komen omdat het ochtendslaapje te vroeg plaats vindt of dat je kindje er aan toe is om een slaapje overdag te laten vallen. Het proberen waard!

Ook interessant om te lezen: hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Of: tips om je baby goed te leren slapen.