Vroeg wakker

Baby algmeen

Eindelijk, je baby slaapt door! Klein probleempje: bij het krieken van de dag is je kleintje nu klaarwakker. Of het nu 6 uur of zelfs 5 uur in de ochtend is, voor je baby is de dag begonnen. En voor jou dus ook, terwijl het nog hartstikke vroeg is. Dat vroeg wakker worden kan behoorlijk vermoeiend zijn!

De meeste baby’s en kleine kinderen doen niet aan uitslapen. Bijna alle jonge kinderen zijn ’s ochtends vroeg wakker, pas tegen de pubertijd komt hier verandering in (en dan kijk je ze ’s ochtends uit bed, geloof me!). Het is goed om dat te realiseren, zodat je je verwachtingen kunt bijstellen.

Dat vroege wakker worden is vooral voor jou als ouder een probleem. Helaas is 6 uur ’s ochtends voor een jonge baby een heel gewoon tijdstip om wakker te worden. en voor sommige is 5 uur dat ook. Het is daarmee een van de meest lastige problemen om op te lossen, want… is het wel een probleem?

De volgende tips zijn in ieder geval het proberen waard.

  • Hang verduisterende gordijnen op. Op die manier hou je de opkomende zon buiten, waardoor baby’s wakker kunnen worden. Deze gordijnen kun je ook makkelijk meenemen om op andere plaatsen te gebruiken.
  • Weet je zeker dat je baby wakker is geworden, omdat hij aan de dag wilt beginnen? Of is er een andere reden? Misschien heeft hij het warm of koud. Kortom, sluit alle oorzaken uit.
  • Sluit andere oorzaken eerst uit. Heeft hij misschien honger? Of heeft hij het koud? Misschien een vieze luier?
  • Hoe meer daglicht en buitenlucht een baby, maar ook peuter of kleuter, krijgt, hoe beter ze slapen. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die tussen 12 en 4 ’s middags buiten waren, ’s nachts langer sliepen.
  • Breng je baby ‘s avonds op een vast tijdstip naar bed, tussen 7 en 8 uur. Baby’s die laat naar bed gaan, worden niet later wakker. Grote kans dat het je een oververmoeid kind oplevert, waardoor hij juist slechter gaat slapen en mogelijk zelfs eerder wakker wordt.
  • Kijk naar het slaappatroon overdag. Hou eens bij hoeveel je baby overdag slaapt. Slaapt je baby overdag erg veel, dan kan dat een oorzaak zijn. Je kunt proberen om een slaapje overdag te laten vallen, of de slaapjes iets korter te laten duren.
  • Doorbreek de gewoonte. Baby’s die langere tijd tussen 4 en 6 uur ’s ochtends nog een voeding hebben gehad, zijn gewend om op dat tijdstip wakker te worden. In dat geval kun je proberen de tijd te verlengen. Geef desnoods een speeltje om je baby zoet te houden en verleng de ochtend elke paar dagen met zo’n 10 minuten.
  • Vroeg wakker kan in sommige gevallen komen omdat het ochtendslaapje te vroeg plaats vindt of dat je kindje er aan toe is om een slaapje overdag te laten vallen. Het proberen waard!

Ook interessant om te lezen: hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Of: tips om je baby goed te leren slapen.