Heb je als ouders te maken met een baby die niet doorslaapt, dan krijg je het ene na het andere (on)gevraagde advies. Helaas doen er veel mythes de rondte. Tijd om alle onzin over doorslapen te ontkrachten.
Op rijstebloem slapen baby’s door
Het is waarschijnlijk de meest gehoorde opmerking: voeg wat rijstebloem toe aan de laatste fles en je baby slaapt gegarandeerd door.
De claim is dat de rijstebloem er voor zorgt dat de melk dikker wordt en het dus langer duurt voor deze verteerd is. Hierdoor slaapt je baby langer. Hij wordt immers niet meer wakker van de honger.
Natuurlijk zijn er baby’s die plotseling doorslapen na wat rijstebloem bij de laatste fles, maar wetenschappelijk is het verband nooit aangetoond. Baby’s met rijstebloem sliepen niet anders of langer dan baby’s zonder rijstebloem. Sterker nog, door de rijstebloem gingen sommige baby’s juist slechter slapen! Ze zitten te vol, waardoor ze niet goed kunnen slapen. En dat is niet zo gek ook. Hoe goed slaap je namelijk zelf na een stevige maaltijd?
Daarnaast worden baby’s ’s nachts om heel veel redenen wakker, een lege maag is daar slechts één van.
Op vast voedsel gaan baby’s doorslapen
Ook hier is de gedachte dat vast voedsel meer tijd nodig heeft om te verteren, waardoor een baby minder snel wakker wordt voor een voeding.
Op zich klopt het dat vast voedsel meer tijd nodig heeft om te verteren, maar daarvoor moet je kindje ook écht goed eten en dat duurt al snel een paar maanden. Dat broodkorstje en stukje banaan maken helaas nog niet het verschil.
Hoe minder slaap overdag, hoe meer slaap ’s nachts
Het is een logische gedachte: hoe minder een kind overdag slaapt, hoe langer hij ’s nachts slaapt. Er valt immers slaap in te halen. Toch gaat dit voor baby’s (en eigenlijk alle kleine kinderen) niet op.
Veel kinderen gaan hierdoor juist slechter slapen. Ze zijn oververmoeid, waardoor ze moeite hebben om zich over te geven aan de slaap. Ze worden vaker wakker, door de heftige prikkels van overdag. Uitslapen doen kleine kinderen ook nauwelijks aan, dus ook daar halen ze de slaap niet in.
Vanaf 3 maanden slapen baby’s door
Veel baby’s slapen rond de 3 a 4 maanden ‘officieel’ door, een moment waar ouders naar uit kijken. Maar medisch gezien doorslapen betekent dat ze een stuk van 5 uur aaneengesloten slaap hebben ’s nachts. Ook al slaapt je baby dus volgens de definitie officieel door, als ouder zit je nog steeds met gebroken nachten. Bovendien pakken heel wat baby’s dit lange stuk slaap aan het begin van de avond en komen ze ’s nachts gewoon om de 3 uur. Vanaf 6 maanden kunnen baby’s zichzelf leren te kalmeren. Daardoor slapen ze vaker van 11 uur in de avond tot 6 a 7 uur in de ochtend.
Je verpest je baby door hem in slaap te voeden (of wiegen of in je armen laten slapen)
Absoluut niet! Voor baby’s is dit een heel fijne en natuurlijke manier om in slaap te vallen. Van pasgeboren baby’s kun je ook nog niet verwachten dat ze zelf in slaap vallen als je ze wakker in bed legt. Dat is iets wat baby’s nog moeten leren, dat komt pas na 6 maanden. Daarom is het echt geen probleem als je je kindje de eerste maanden op weg naar dromenland helpt met borst, fles of wiegen. Met wel of niet doorslapen heeft het op deze leeftijd nog niets te maken.
Natuurlijk kan er een gewoonte ontstaan, waardoor je kindje alleen nog maar op die manier in slaap kan vallen. Dat kan erg lastig zijn. Daarom doe je er verstandig aan om vanaf een week of 8 te beginnen met je baby regelmatig slaperig, maar wakker in bed te leggen. Zelf in slaap leren vallen is namelijk dé truc tot doorslapen.
Hoe je je baby gezonde slaapgewoontes aanleert vertellen we in het artikel: Hoe leer je je baby doorslapen?
Door goede slaapgewoontes voorkom je slaapproblemen in de toekomst en bouwt je kindje vertrouwen op. Hij of zij slaapt dan door, zodra hij daar aan toe is.