Ineens ‘s nachts wakker

Baby algmeen

Als je baby rond de 9 maanden is, ken je hem door en door. Veel baby’s slapen in deze periode al de nacht door. Maar help! Je baby wordt ‘s nachts opeens weer wakker en huilt ontroostbaar. Hoe komt dat en wat kun je daar aan doen?

In deze maanden verandert er heel veel voor je baby. Hij ontwikkelt zich snel en zijn wereld wordt groter. Dat brengt onrust, en vaak ook gebroken nachten, met zich mee. Vaak is dat rond de 9 maanden, maar sommige kinderen hebben hier eerder last van en andere later.

Veel baby’s van 9 maanden oud last van scheidingsangst. Je baby hangt aan je en wil niet dat je weg gaat. Hij wil niks liever dan bij jou zijn en dus zal hij flink van zich laten horen. Want dat is nog iets wat een baby nu onder de knie heeft: hij snapt dat hij jou met zijn gehuil kan roepen.

Scheidingsangst is de meest voorkomende reden waarom baby’s van deze leeftijd ’s nachts weer beginnen met spoken.

De nachten

Het beste wat je kunt doen is er aan toe geven. Knuffel je kindje even en stel hem gerust. En ja hoor, haal hem maar gewoon uit bed. Zodra hij gekalmeerd is leg je hem, eventueel met je slaapritueel, weer in bed. Speel overdag veel kiekeboespelletjes, dan is de scheidingsangst sneller voorbij.

Baby’s kunnen nu ’s nachts ook wakker worden vanwege hun ontwikkeling. Ze zijn dan gewoon erg enthousiast over wat ze kunnen. Sommige baby’s hebben zelfs de neiging om hun nieuwe vaardigheden ’s nachts te gaan oefenen. Ze proberen te gaan zitten of om te rollen. Oefen in dat geval extra overdag.

Wat je nog kunt doen

Zorg er voor dat het ledikant nu laag wordt gezet en dat je baby in een slaapzak slaapt.

Hou vast aan je bedritueel

Zorg voor een vast ritme. Hou vaste slaap- en eettijden aan. Deze voorspelbaarheid zorgt er voor dat je baby sneller over de scheidingsangst heen is.

Geef je baby de kans om zelf in slaap te vallen. Ga niet bij elk kreetje of huiltje direct naar binnen, maar luister. Is hij wat aan het jammeren of klinkt hij wat boos, wacht dan even. Zodra hij echt begint te huilen, ga je natuurlijk direct naar hem toe en troost je hem.

Een nachtlampje kan helpen. Het geeft afleiding en stelt gerust, omdat het niet al te donker is. Let er wel op dat het licht zacht is, zodat je baby niet wakker wordt en blijft van het licht.