Hoe kies ik de juiste slaapzak?

Er komt een dag dat je je baby ’s ochtends ondersteboven in bed aan treft. Tijd voor een slaapzak! Maar hoe kies je de juiste? Waar moet je op letten?

Baby algmeen

In een slaapzak kan een baby veilig en lekker slapen. Er komen geen voetjes klem tussen de spijlen van het ledikant, je baby kan niet meer onder de dekens kruipen en hij blijft ook op de juiste temperatuur.

Voordelen slaapzak

Maar een slaapzak heeft nog meer voordelen! Zo zal het aantrekken van een slaapzak al snel onderdeel uitmaken van het slaapritueel. Een baby zal snel genoeg doorhebben dat het aantrekken van de slaapzak betekent dat het bedtijd is.

Ook kan de slaapzak overal mee naar toe, waardoor een baby ook op andere plekken makkelijker slaapt. De slaapzak is immers vertrouwd. Er zijn zelfs slaapzakken te koop die ook in een autostoeltje passen. Ideaal voor als je op stap bent, want je kind kan zo slapend en wel de auto in en thuis direct door naar bed.

De juiste slaapzak

Uiteraard moet een slaapzak goed passen. Dat betekent dat er bij de hals- en de armopeningen niet te veel ruimte mag zitten. Een kind kan daardoor zijn armen naar binnen steken en in de zak verdwijnen. Bij de voeten moet er voldoende ruimte zijn om lekker te kunnen trappelen.

Globaal kun je de volgende maten aanhouden:

  • 0 tot 6 maanden (vanaf 4 kilo): 68/70 cm
  • 6-18 maanden (vanaf 8 kilo): 86/90 cm
  • 18 maanden en ouder (vanaf 11 kilo): 110 cm

Een andere methode is om de lengte van je baby aan te houden als maat, plus 10 centimeter.

Geen strikjes en knoopjes

Een veilige slaapzak heeft geen strikjes of knoopjes, maar heeft een rits die naar beneden loopt of drukknoopjes aan de onderkant. De stiksels moeten van katoen zijn, want door nylondraadjes kunnen vingertjes en teentjes behoorlijk afgekneld raken.

Een goede slaapzak houdt je baby op de juiste temperatuur. Er zijn daarom zomer- en winterslaapzakken te koop, met en zonder mouwen. Bij veel slaapzakjes staat aangegeven bij welke kamertemperatuur een slaapzak gedragen moet worden.

Maar dat is niet altijd het geval. Daarom lees je hier wanneer je voor een zomer- of winter slaapzak kiest. Hier leggen we ook meer uit over de TOG-waardes.

Waar koop je goede slaapzakken?

  • Bij Prenatal vind je slaapzakken die aan alle eisen voldoen en niet duur zijn.
  • De 4 seizoenen slaapzak van Jollein is een van de beste slaapzakken van dit moment. Praktisch in het gebruik en in alle seizoenen te dragen.