Hazenslaapjes bij baby’s

Baby algmeen

Hazenslaapjes, of korte slaapjes, wie kent ze niet? Veel baby’s doen dit. Maar wanneer is het een probleem en wanneer gewoon babygedrag?

Hazenslaapjes zijn slaapjes van maximaal 45 à 50 minuten. De slaapcyclus van een baby duurt zo lang en bij een hazenslaapje wordt een baby na één slaapcyclus weer wakker. Zolang je kindje fit en uitgeslapen wakker wordt is er niks aan de hand.

Veel baby’s tot zo’n 6 maanden oud doen meerdere korte slaapjes per dag. Vaak verdwijnen de hazenslaapjes als een baby eenmaal op twee slaapjes overdag zit.

Het is een ander verhaal als een baby na een kort slaapje nog vermoeid wakker wordt. Of als je baby korter slaapt dan één cyclus van 45 minuten. Dan is er mogelijk iets anders aan de hand en komt je baby slaap te kort.

Misschien is er iets in de omgeving waar je baby wakker van wordt. Is de kamer te licht bijvoorbeeld (in dat geval kan je verduisterende gordijnen ophangen) of is er te veel lawaai overdag? Staat de zon op de kamer, waardoor het overdag te warm wordt? Kortom, bekijk de babykamer eens kritisch. Vooral een lichte kamer is nogal eens de reden dat kinderen overdag kort slapen.

Je baby ligt net te laat op bed. Bij baby’s is de tijd tussen vermoeid en oververmoeid erg kort, maar kan het ook lastig zijn om de eerste vermoeidheidssignalen te herkennen. Ben je dus net te laat en gaat je baby oververmoeid slapen, dan is de kans groot dat je kindje te vroeg wakker wordt.

Dat klinkt een beetje vreemd, maar is bij baby’s en eigenlijk alle kleine kinderen heel gewoon. Hoe vermoeider ze zijn, hoe slechter ze slapen. De remedie is dus om je baby iets eerder op bed te leggen.

Korte slaapjes komen ook voor als kinderen hun ritme aan het verschuiven zijn. Vaak zie je het als baby’s van 4 naar 3, of van 3 naar 2 slaapjes gaan. De kans is groot dat er op korte termijn een slaapje af gaat vallen. Qua slaap zijn dat altijd lastige periodes, ze hikken er een tijdje tegenaan. Je kunt proberen of je een slaapje kunt laten vervallen, of kan verschuiven. Mogelijk dat dat werkt.

Hazenslaapjes komen ook vaker voor als een baby zich hard aan het ontwikkelen is, als hij een sprongetje heeft. In zo’n periode slapen kinderen ook slechter. Ze zijn zo vol van hun nieuwe kunstje, dat ze snel wakker worden. Sommige baby’s gaan zelfs in hun bedje oefenen, waardoor in slaap vallen niet meer lukt.

Op zoek naar meer tips?

Er is genoeg wat je kunt doen om je baby beter te laten slapen. Kijk ook eens bij onze slaapsurvivalgidsen met tips en informatie.