Hazenslaapjes bij baby’s

Hazenslaapjes, of anders gezegd korte slaapjes, wie kent ze niet? Veel baby’s doen dit. Maar wanneer is het een probleem en wanneer gewoon babygedrag? En moet je er iets aan doen?

Baby algmeen

Hazenslaapjes zijn slaapjes van maximaal 45 à 50 minuten. Dat is de lengte van de slaapcyclus van een baby en bij een hazenslaapje wordt je baby dus na één slaapcyclus weer wakker. Sommige kindjes blijven rustig liggen en vallen weer in slaap voor de volgende cyclus, voor andere baby’s is het na één slaapcyclus wel even genoeg, Zolang je kindje fit is en uitgeslapen wakker wordt is er dan eigenlijk niks aan de hand.

Veel baby’s tot zo’n 6 maanden oud doen meerdere korte slaapjes per dag. Vaak verdwijnen de hazenslaapjes als een baby eenmaal op twee slaapjes overdag zit.

Hazenslaapjes en vermoeid

Het is een ander verhaal als je baby na een kort slaapje vermoeid wakker wordt. Of als je baby korter slaapt dan één cyclus van 45 minuten, dan is het geen hazenslaapje. Er is dan mogelijk iets anders aan de hand en komt je baby slaap te kort. Het is belangrijk uit te zoeken waar dat aan ligt.

  • Misschien is er iets in de omgeving waar je baby wakker van wordt. Is de kamer te licht bijvoorbeeld (in dat geval kan je verduisterende gordijnen ophangen) of is er te veel lawaai overdag? Staat de zon op de kamer, waardoor het overdag te warm wordt? Kortom, bekijk de babykamer eens kritisch. Vooral een lichte kamer is nogal eens de reden dat kinderen overdag te korte slaapjes doen.
  • Je baby ligt net te laat op bed. Bij baby’s is de tijd tussen vermoeid en oververmoeid erg kort, maar kan het ook lastig zijn om de eerste vermoeidheidssignalen te herkennen. Ben je dus net te laat en gaat je baby oververmoeid slapen, dan is de kans groot dat je kindje te vroeg wakker wordt. Dat klinkt een beetje vreemd, maar is bij baby’s en eigenlijk alle kleine kinderen heel gewoon. Hoe vermoeider ze zijn, hoe slechter ze slapen. De remedie is dus om je baby iets eerder op bed te leggen.
  • Korte slaapjes komen ook voor als kinderen hun ritme aan het verschuiven zijn. Vaak zie je het als baby’s van 4 naar 3, of van 3 naar 2 slaapjes gaan. De kans is groot dat er op korte termijn een slaapje af gaat vallen. Qua slaap zijn dat altijd lastige periodes, ze hikken er een tijdje tegenaan. Je kunt proberen of je een slaapje kunt laten vervallen, of kan verschuiven. Mogelijk dat dat werkt.
  • Hazenslaapjes komen ook vaker voor als een baby zich hard aan het ontwikkelen is, als hij een sprongetje heeft. In zo’n periode slapen kinderen ook slechter. Ze zijn zo vol van hun nieuwe kunstje, dat ze snel wakker worden. Sommige baby’s gaan zelfs in hun bedje oefenen, waardoor in slaap vallen niet meer lukt. Veel ouders vinden herkenning in het boek Oei ik Groei.

Op zoek naar meer tips?

Er is genoeg wat je kunt doen om je baby beter te laten slapen. Kijk ook eens bij onze slaapsurvivalgidsen voor meer tips en informatie.