5 tips voor dutjes overdag

Baby algmeen

Slaapjes overdag, ook wel dutjes genoemd, zijn heel belangrijk voor kleine kinderen. Ook al slapen ze ’s nachts nog zo goed, overdag hebben ze hun rust ook nodig. Daarom 5 tips om je kleintje overdag beter te laten slapen.

1. Vaste tijden

Kinderen hebben een fantastische inwendige klok. Hoe laat je ze ’s avonds ook op bed legt, je zult zien dat ze ’s ochtends toch rond hetzelfde tijdstip wakker worden. Dat kan lastig zijn, maar is ook een geweldig hulpmiddel om je kind beter te laten slapen. Door er voor te zorgen dat je kind op vaste tijden naar bed gaat, ook overdag, verlopen de  dutjes veel beter.

2. Herken de signalen

Het is een inkoppertje: hoe beter je de vermoeidheidssignalen van je kind kent en herkent, hoe beter hij zal slapen. Een oververmoeid kind geeft zich moeilijker over aan de slaap. Bij een baby onder de 6 maanden doe je er goed aan om één oog op de klok te houden. Kleine baby’s zijn maximaal 45 minuten tot 2 uur wakker, die tijden zijn redelijk nauwkeurig te voorspellen.

3. Korte slaapjes tellen niet

Een slaapcyclus bij een baby duurt 45 a 50 minuten. Slaapjes korter dan dat tellen niet. Om uit te rusten en te herstellen is het belangrijk dat één slaapcyclus vol gemaakt wordt. Gebeurt dat niet, dan zal je kind erg hangerig en huilerig worden.

4. Niet wakker maken

Maak je kind niet wakker. Het zal zo veel slapen als het nodig heeft. Je zult zien dat kinderen die overdag veel slapen, ook ’s nachts veel slapen. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Sommige kinderen zullen ’s avonds niet meer in slaap kunnen vallen als ze overdag erg veel hebben geslapen. Blijkt dat bij jouw kind het geval, laat dan de slaapjes overdag niet langer dan 2 a 3 uur duren.

5. Niet op het eerste geluidje reageren

Je doet er goed aan om niet meteen te reageren als je je baby hoort. Hoe jonger een baby, hoe makkelijker hij van diepe naar ondiepe slaap gaat. De kans is dus groot, dat hij vrij snel weer in slaap valt. Zodra hij echt begint te huilen ga je natuurlijk wel direct naar hem toe, maar in alle andere gevallen kun je best even afwachten.