Waar slaapt je baby?

Baby algmeen

Misschien wel het leukste van je zwangerschap: het inrichten van de babykamer. Je doet er alles aan om het kamertje op tijd af te krijgen. Toch zal je baby de eerste periode waarschijnlijk niet in deze kamer doorbrengen…

Als ouder beslis je natuurlijk zelf waar je baby gaat slapen. Maar het advies is om gedurende de eerste 6 maanden je baby bij jou op de slaapkamer te laten slapen, om zo de kans op wiegendood te verkleinen.

Daarnaast is het, zeker de eerste periode, praktisch om je baby dicht bij je te hebben. De kleine zal namelijk nog regelmatig ’s nachts wakker worden voor een voeding.

Wieg, ledikant of samen slapen?

Veel ouders maken gebruiken van een wieg of ledikant, die ze bij hun hoofdeind plaatsen. Maak het wiegje of ledikantje kort op, de voetjes moeten bij het bed-einde liggen. De baby kan zo niet onder het dekentje komen te liggen.

Al vanaf de geboorte kun je gebruik maken van een slaapzak, maar dekens zijn nu ook nog goed. Zodra een baby na een paar weken erg bewegelijk wordt, is het zeker tijd om over te stappen op een slaapzak.

Je kan er ook voor kiezen om samen met je baby te slapen. Doe dit wel veilig! Een goede tussenoplossing is om een co-sleeper aan te schaffen: een soort van ledikant, waarvan een zijde open is. Deze zijde wordt vast gemaakt aan het het bed van de ouders.

Waar overdag slapen?

Overdag kun je er voor kiezen om je baby in de kinderwagen (of wiegje) in de huiskamer te laten slapen. De box is om te spelen, dus gebruik deze hooguit de eerste maand als plek om te slapen. Haal er dan wel alle speeltjes en knuffels uit. Op die manier krijgt je baby niet te veel prikkels en kan het zich makkelijker aan de slaap over geven.

Wanneer naar eigen kamer?

Wanneer je baby in zijn eigen bedje op zijn eigen kamer gaat slapen bepaal jij. De overheid adviseert om je baby minimaal 6 maanden bij je te houden ‘s nachts. Ouders die zelf licht slapen en ‘s nachts van elk kreetje wakker worden zullen hun kindje misschien eerder naar hun eigen kamer brengen, om zo weer zelf aan hun slaap toe te komen. Daar is niks mis mee. Zorg er met een babyfoon en deuren op een kier voor dat je je baby wel goed kunt horen.