Slaapsurvivalgids eerste week

De eerste week met je pasgeboren baby is ontzettend spannend. Alles is nieuw! Elke dag leer je je kindje een beetje beter kennen, overdag en ’s nachts. Hoe slaapt je kindje in deze eerste, nieuwe week?

Baby algmeen

Slaap? Wat is dat? Misschien komt het als een schok, misschien was je er goed op voorbereid… Maar het is zeker wennen hoe weinig slaap je krijgt in de eerste periode met je pasgeboren baby. Je kunt je nauwelijks nog voorstellen dat er nachten waren dat je gewoon 8 uur sliep. En uitslapen? Dat lijkt iets uit een ver verleden.

Maar echt, het wordt beter. Al snel zullen de periodes tussen de nachtvoedingen langer worden, waardoor je meer rust krijgt. En over een paar maanden slaapt ook jouw baby gewoon ’s nachts door en kijk je met weemoed terug op deze periode. Echt!

Wat kun je de eerste week verwachten?

Als je weet wat je kunt verwachten, zijn gebroken nachten en weinig slaap makkelijker te accepteren. Daarom zetten we de slaapfeiten van pasgeboren baby’s op een rij.

  • Pasgeboren baby’s hebben géén slaappatroon. Pas je aan aan je baby en accepteer hoe het gaat. Je kunt nu nog niks doen om een ritme af te dwingen. Baby’s komen onaf op de wereld, ze hebben hun ouders nu heel hard nodig.
  • Je zult zien dat je baby altijd en overal slaapt! De plek maakt hem nu nog niet uit, hij dommelt toch wel weg.
  • Pasgeboren baby’s slapen zo’n 18 uur per dag! Dat is heel veel, maar betekent helaas niet dat jij ook aan je rust toe komt. Een slaapje duurt soms maar 1 a 2 uur, ook ‘s nachts. Dat is precies de reden waarom het voor jonge ouders zo vermoeiend is.
  • Pasgeboren baby’s zijn maar kort wakker, maximaal 30 tot 45 minuten. Dat betekent in de praktijk dat je kindje na een voeding, schone luier en een knuffel weer toe is aan een slaapje.
  • De eerste week mag een baby nog op zijn zij slapen. Wissel wel elk slaapje van zij, vanwege de druk op het hoofdje. Met een knuffeltje of doekje in de hoek van het wiegje (bij het voeteneind!), onthoud je makkelijker welke zij je moet kiezen.
  • Slaapt je baby in deze eerste week na 3 uur nog? Maak hem dan wakker voor een voeding. Bij borstvoeding mag je maximaal 3 uur tussen de voedingen laten, bij flesvoeding 4 uur. Maar overleg vooral met de kraamhulp of het Consultatiebureau wat je in dit geval moet doen. Veel hangt af hoe je baby groeit en hoe hij na zijn slaapje wakker wordt.
  • Het is het beste als je baby bij jou op de kamer slaapt. Het verkleint de kans op wiegendood aanzienlijk, bovendien zijn de nachten minder zwaar als je baby bij je in de buurt ligt.

Is je baby ’s nachts veel wakker en onrustig?

Dat is niet vreemd. Na al die maanden veilig in je buik, wil je baby nu de eerste week het liefste bij je zijn. Je kan er voor kiezen om je baby bij je in bed te nemen en samen te slapen, maar wees voorzichtig. Neem alle voorzorgsmaatregelen in acht. Een cosleeper is hiervoor ideaal! Zo ligt je baby veilig en toch heel dichtbij.

Overdag kun je een draagdoek gebruiken. Zo is je baby toch dichtbij je en heb jij je handen vrij. Deze zijn ook al verkrijgbaar voor pasgeboden baby’s.

Meer weten?

Lees dan verder in de slaapsurvivalgids week 2 tot en met 4.