Slaapsurvivalgids 2 en 3 maanden

Slaapsurvivalgids voor baby’s van 2 en 3 maanden

Baby algmeen

De eerste maanden met een nieuwe baby draait alles om slaap. Hoe je baby slaapt, bepaalt immers ook hoe jij slaapt. Gelukkig gaan de meeste baby’s in deze periode ’s nachts langer slapen. Helaas kun je nu ook DE VRAAG van andere ouders verwachten: “En, slaapt hij al door?” Hiervoor deze slaapsurvivalgids 2 en 3 maanden.

Laat je door die vragen niet gek maken. Elk kind is anders. Gelukkig valt er in deze periode op slaapgebied veel goeds te melden. Veel kinderen gaan langer slapen en rond 12 weken hebben de meeste baby’s een ritme te pakken.

De Slaapfeiten

  • Baby’s slapen nu zo’n 13 a 15 uur per dag. Maar ook hier geldt weer, je hebt wakkere kinderen en slaapkopjes! Laat je dus leiden door je eigen kind en niet door de statistieken.
  • Per keer is je baby nog steeds niet heel lang wakker, zo’n 60 a 75 minuten per keer. Baby’s van deze leeftijd geven steeds beter hun vermoeidheidssignalen aan. Ga daarom na 45 minuten opletten of je baby laat zien dat hij moe is.
  • Overdag doet je baby zo’n 3 a 5 slaapjes.
  • Baby’s van 2 en 3 maanden hebben nog steeds behoefte aan nachtvoedingen. Na 12 weken hebben ze lichamelijk gezien behoefte aan één nachtvoeding.
  • Meerdere voedingen ’s nachts hebben op deze leeftijd meestal niets met honger te maken, maar dat je baby even bij je wilt zijn. Daar is niks mis mee!
  • In deze periode gaan de meeste baby’s overdag korter slapen en ’s nachts langere periodes. Prettig voor jou!

Slaapgewoonten

Begin daarom nu met goede slaapgewoonten aan te brengen, waardoor je slaapproblemen in de toekomst voorkomt. Je kindje gaat dan doorslapen op het moment dat hij daar lichamelijk aan toe is.

Met 12 weken hebben veel baby’s een ritme te pakken. Maar pin je er niet op vast. In het eerste jaar ontwikkelt je kindje zich zo snel dat ritme’s om de haverklap veranderen.
Nu goede slaapgewoonten ontwikkelen
Heb je nog geen slaapritueel ingevoerd? Doe dat dan alsnog. Voor kleine baby’s is alles nieuw en spannend, waardoor hij gedurende de dag veel prikkels krijgt. Met het aanbrengen van een ritueel zorg je dat zijn wereldje voorspelbaar en herkenbaar wordt. Dat geeft rust.
Een klein knuffeltje of doekje kan slapen in het eigen bedje een stuk makkelijker maken. Als je het knuffeltje een tijdje in je bh op je blote huid draagt, ruikt het naar jou en dus vertrouwd.

Voer vanaf een week of 12 ’s avonds een vaste bedtijd in.

  • Oefen vanaf 8 weken met je baby slaperig, maar wakker, in bed te leggen. Van baby’s jonger dan 4 maanden kun je niet verwachten dat ze gaan slapen als je ze klaarwakker op bed legt. Help ze daarom op weg door te voeden, te wiegen, te schommelen of wat dan ook.
  • Hou in gedachten een schaal van 0 tot 10 aan. Bij 7 leg je je baby in zijn wiegje. Hij is dan slaperig genoeg om af te varen naar dromenland, maar wakker genoeg om te leren zelf in slaap te vallen. Op die manier leert hij zelf in slaap te vallen. En dat is dé sleutel tot doorslapen!

Lukt het in slaap vallen nu nog niet? Geen zorgen. Jonge baby’s hebben veel huidhonger, waardoor ze het liefste bij papa of mama slapen. Geef daar dan aan toe, bijvoorbeeld door een draagdoek te gebruiken of door met de kinderwagen te wandelen.

Hou in gedachten dat een uitgerust kind zich het makkelijkst aanpast aan nieuwe gewoontes en blijf het elk slaapje even proberen, dan lukt het vanzelf.

Lees meer in de slaapsurvivalgids 4 tot en met 6 maanden oud.