Lekker slapen met een slaapritueel

Baby algmeen

Met een slaapritueel help je je baby om rustig in slaap te vallen. Door elke avond hetzelfde ritueeltje uit te voeren, weet je baby dat hij moet gaan slapen.

Een vast slaapritueel zorgt voor herkenning. Door elke avond (of zelfs voor elk slaapje) dezelfde handelingen in dezelfde volgorde te doen, weet je kindje waar hij aan toe is. Het is tijd voor een slaapje. Door de herkenning zal hij makkelijker accepteren dat het bedtijd is en zich dus makkelijker overgeven aan de slaap.

Wanneer starten

Je kunt al starten met een slaapritueel vanaf 6 a 8 weken. Hoe klein een baby ook is, hij zal snel doorhebben dat het bedtijd is. Je zult zien dat je er jaren plezier van hebt. Ook peuters en kleuters slapen stukken beter dankzij een vast programma voor het slapen gaan.

Hoe ziet een slaapritueel er uit

Wat je doet, maakt eigenlijk niet uit. Zolang het maar elke avond hetzelfde slaapritueel is. Een belangrijke regel is ook dat het voor kleine baby’s niet te lang moet duren, wordt een kindje groter dan kan het ritueel altijd uitgebreid worden met een (extra) liedje of boekje. Geef daarnaast je kindje iets mee in zijn bedje, waar hij zich aan kan hechten. Een knuffeldoekje is daarvoor ideaal.

Een voorbeeld van een slaapritueel voor een jonge baby kan zijn: pyjama aan, slaapzakje aan, alle knuffels in de kamer welterusten zeggen, knuffeldoekje pakken, een liedje, een kusje en in bed. Ook een badje voor het slapen gaan kan onderdeel uitmaken van het slaapritueel. Bij kinderen die erg gebaat zijn bij structuur doe je er goed aan om elke avond hetzelfde liedje te zingen.

Is je kleine baby eenmaal een peuter geworden, dan kun je het ritueel uitbreiden met bijvoorbeeld het lezen van een boekje en het zingen van een extra liedje.

Simpel, maar met resultaat

Zo simpel kan een slaapritueel dus zijn. Zorg er wel voor dat je zelf ook rustig bent en maak er samen een mooie afsluiting van de dag van. Je zult zien dat het helpt.

Inspiratie nodig? Er zijn genoeg mooie liedjes voor het slapen gaan en ook zijn er veel leuke voorleesboekjes voor alle leeftijden.

Ook interessant om te lezen: slaapsurvivalgidsen voor alle leeftijden. Vanaf dag 1 tot en met 3 jaar oud.