Onrustige, wakkere baby’s kunnen veel baat hebben bij inbakeren. De strakke doeken geeft ze een veilig en geborgen gevoel. Maar je kunt je baby ook preventief inbakeren.
Voor alle baby’s is het even wennen na de geboorte. De laatste periode was het behoorlijk krap in mama’s buik, met een constante aangename temperatuur. Om het ‘baarmoedergevoel’ na te bootsen, kun je je baby inbakeren. In veel landen worden baby’s standaard ingebakerd, zelfs in sommige Westerse landen verlaat je het ziekenhuis niet zonder een mini-cursus inbakeren.
Verschillende doeken
Inbakeren kan met verschillende doeken. Er zijn kant-en-klaar zakjes te koop, doeken met klittenband en losse doeken. Het ene systeem is simpel te hanteren, met doeken moet je echt even oefenen. En niet elk systeem is direct bij pasgeboren baby’s te gebruiken. De meeste kraamhulpen en consultatiebureau’s kunnen je uitleggen hoe het moet. De inbakerdoeken van Aden en Anais zijn heel prettig in het gebruik én modieus!
Inbakeren met doeken moet je leren. Het is even oefenen, maar na een paar keer heb je het onder de knie. Inbakeren kan in principe al vanaf de geboorte, alhoewel dat in Nederland niet heel gebruikelijk is. Als er geen dringende reden is kun je beter wachten tot na de kraamweek.
Inbakeren stap voor stap
- Vouw één van de lange kanten van de doek 20 cm om.
- Leg je baby in het midden van het doek, met de schouders op de vouw.
- Leg de linkerarm langs het lichaam en sla de doek om je baby heen. Rol je baby iets opzij, zodat je de doek onder zijn rug en benen kan leggen. Check of de doek stevig en veilig zit. Te strak is niet goed, vanwege de bloedsomloop van je baby.
- Leg je baby’s rechterarm naast zijn zij. Pak de punt van de doek aan de onderkant, sla over de baby heen en stop hem onder de rechterschouder.
- Pak de linker punt die nog over is en sla over je baby heen. Rol je baby iets opzij, zodat de doek helemaal onder hem door kan. Hoe strakker, hoe beter.
Op internet zijn veel filmpjes beschikbaar, waarop je kunt zien hoe je moet inbakeren.
Voordelen en nadelen
Inbakeren heeft voordelen en nadelen. De voordelen zijn dat veel baby’s er rustiger door worden en zich makkelijker over geven aan de slaap. Vooral voor onrustige slapertjes kan het dus een uitkomst zijn.
Nadelen zijn dat het de borstvoeding kan belemmeren. Door het inbakeren kan je baby zo diep slapen dat hij niet op tijd wakker wordt voor een voeding. Geef je dus borstvoeding en baker je in, dan is het extra belangrijk om het gewicht van je baby in de gaten te houden.
Ook mag je niet inbakeren als er een kans is op heupdysplasie. Sommige inbakerzakjes mag je dan wel gebruiken. Vraag het na bij de fabrikant.
Wil je starten met inbakeren laat je dan goed informeren. Op internet is veel informatie beschikbaar en ook het Consultatiebureau heeft veel kennis in huis.
Twijfel je over inbakeren, dan kun je lezen wat andere methodes zijn om je baby lekker te laten slapen.