Goed slapen, het is belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind en zeker voor pasgeboren baby’s. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat een baby op tijd in bed ligt. Hoe jonger een baby is, hoe moeilijker het is om te bepalen wanneer het bedtijd is.
Juist bij hele jonge baby’s is de tijd tussen vermoeid en oververmoeid erg kort. 5 a 10 minuten wachten is letterlijk een wereld van verschil. Leg je je baby daarom bij de eerste vermoeidheidssignalen in bed, dan is de kans groot dat hij gewoon gaat slapen.
Te lang wachten
Wacht je te lang dan is hij te oververmoeid om te kunnen slapen en gaat hij waarschijnlijk huilen. Hoe oververmoeider een baby is, hoe slechter hij namelijk slaapt. Baby’s die oververmoeid zijn hebben moeite om zich over te geven aan de slaap, ze worden vaker wakker, slapen korter en zijn ’s ochtends al voor dag en dauw op.
De verschillen tussen vermoeid en oververmoeid
Dus ook al zit je aan de telefoon, ben je een spelletje met je oudste aan het doen, heb je net de boterhammen gesmeerd… breng toch je baby direct naar bed als je merkt dat hij moe is. Maar hoe weet je of je baby toe is aan zijn slaapje? De verschillen tussen vermoeid en oververmoeid op een rijtje.
- Slaperig (en dus bedtijd)
- Minder actief
- Weg kijken, geen oogcontact maken
- Jengelen
- Gapen
- Staren
- Gebalde vuisten
- Oververmoeid (en dus te laat op bed)
- Druk doen
- In de ogen wrijven
- Aan het oortje frunniken
- Geïrriteerd reageren
- Dikke oogjes
- Wegdommelen
Hou een oog op de klok
In het begin is het behoorlijk lastig om de signalen te herkennen. Wat kan helpen is om de tijd die je kind wakker is in de gaten te houden. Een pasgeboren baby is per keer zo’n 45 minuten wakker, daarna is het alweer bedtijd.
In de praktijk betekent het dat je tijd hebt voor een voeding, een schone luier en een korte knuffel. Is je pasgeboren baby na een uur nog wakker? Dan is de kans groot dat je de vermoeidheidssignalen gemist hebt.
Wakkere tijd
- 0 – 6 weken: 45 a 60 minuten
- 6 – 12 weken: 60 a 75 minuten
- 3 – 6 maanden: 90 minuten