Hazenslaapjes bij pasgeboren baby’s

Hazenslaapjes

Baby algmeen

Eindelijk, je baby slaapt. Maar help, na een half uur wordt hij alweer wakker! Soms huilend, soms klaarwakker. Wat is er aan de hand en wat kun je doen?
Hazenslaapjes zijn slaapjes van maximaal 45 à 50 minuten. Zo lang duurt één slaapcyclus van een baby. Na zo’n cyclus wordt een baby een beetje wakker en het idee is dat hij daarna weer in slaap dommelt. Maar dit lukt niet altijd, zeker niet bij jonge baby’s, tot frustratie van de ouders. Wat is er aan de hand?

Opbouwen naar de nacht

Vanaf een week of 6 beginnen de meeste baby’s het verschil tussen dag en nacht te herkennen. Langzaamaan zal er ’s nachts een langere slaapperiode plaats vinden. Om dat te kunnen, moet de slaap zich in feite opbouwen naar de nacht. Daardoor zijn baby’s overdag alerter, wakkerder en gaat slapen dus moeilijker.

In slaap in bed leggen

Valt je baby in je armen of aan de borst of fles in slaap en leg je hem daarna in zijn bedje, dan zal hij zeker na één slaapcyclus huilend wakker worden. Hij herkent de plek niet waar hij in slaap gevallen was. En dat is eigenlijk best logisch. Hoe zou jij het vinden om midden in de woonkamer wakker te worden, terwijl je in bed in slaap viel? De truc is dus om je baby moe, maar wakker in bed te leggen.

Huidhonger

Jonge baby’s hebben veel huidhonger, ze willen dicht bij mama of papa zijn. En daar is helemaal niks mis mee, hou je baby lekker veel bij je. Wil je je armen vrij hebben, gebruik dan een draagdoek of draagzak. Door tegelijkertijd te werken aan goede slaapgewoontes, voorkom je slaapproblemen.

Kijk ook eens bij onze slaapsurvivalgidsen voor tips en trucs.

Korter dan 45 minuten

Het is een ander verhaal als een baby na een kort slaapje nog vermoeid wakker wordt. Of als je baby korter slaapt dan één cyclus van 45 minuten. Dan is er mogelijk iets anders aan de hand en komt je baby slaap te kort.

Vaak verdwijnen de hazenslaapjes als een baby eenmaal op twee slaapjes overdag zit.