Favoriete moment van de dag: je baby wekken

Morris
Morris, het zoontje van Rob van Laere

Het mooiste moment!

Baby algmeen

Rob van Laere is een kersverse papa. En daar blogt hij graag over. Over hoe zijn zoon groeit, bloeit en… slaapt! Zoals het wakker maken van zijn zoon: het mooiste moment van de dag!

Al vanaf de dag dat hij geboren is slaapt onze zoon Morris als een os. Het is dan ook een makkelijk kind. In het begin was het natuurlijk normaal dat we ’s nachts gewekt werden door onze hongerige baby. Na ongeveer een maand was dat echter ook voorbij. Mijn vriendin Fleur en ik waren erg verbaasd dat onze kleine man doorsliep tot soms wel 10.00 uur de volgende ochtend! Een verademing ook. Het wekken van Morris is misschien wel één van mijn meest favoriete dingen van de dag.

Uitrekken!

Morris wakker maken is namelijk een prachtig schouwspel. Zodra je zijn dekentje van hem afhaalt en tegen hem praat, gaan langzaam zijn ogen open en begint hij direct met uitrekken. Uitrekken als hij wakker wordt is mega schattig. Het lijkt iedere ochtend net alsof je hem wakker maakt uit een winterslaap. Eerst gaan zijn handen naar zijn ogen en wrijft hij letterlijk de slaap uit zijn ogen. Vervolgens gaan die armpjes echt alle kanten op. Traag en strekkend duurt het soms wel een minuut of vijf voor zijn armpjes de lucht in gaan. Ik weet niet of het zo is, maar Fleur en ik beschouwen de armpjes omhoog als het universele teken voor “Til me op en verschoon mijn luier!”

Schrikken als het ‘s nachts stil is!

En dat dus om 10.00 de volgende ochtend! In het begin checkten we ’s nachts wel of hij gewoon sliep of dat er iets anders aan de hand was. Het is best schrikken als je om 03.00 uur wakker wordt en geen geluid uit het wiegje hoort! Meneer maakt er namelijk een sport van om zo zacht mogelijk adem te halen. Als je hem dan voor de zekerheid onder zijn neus kriebelt, dan beweegt zachtjes het hoofd van links naar rechts. Dan weet je zeker dat hij gewoon slaapt.

Elk voordeel heeft een nadeel

Het enige nadeel, voor zover je in dit geval van een nadeel kunt spreken, is dat hij door het lange doorslapen overdag wat langer wakker is. Hierdoor verhuist een hoop van ons werk naar de avonduren. Geen probleem, want zowel mijn vriendin als ik zijn avondmensen. Wat slapen betreft houden we voor zowel ons als onze zoon niet echt een schema aan. Geen vaste tijden, niet moeilijk doen als hij niet wil slapen, maar gewoon een andere activiteit verzinnen. Als hij moe is zal hij het vanzelf aangeven door te gaan gapen of het heel kort op een huilen te zetten.

Niet aan vaste tijden houden

Door ons niet aan vaste tijden te houden heeft Morris er totaal geen problemen mee als je hem op willekeurige momenten van de dag op bed legt. De eerste minuut stribbelt hij misschien wat tegen. Als het donker genoeg is en zijn speen met knuffel zijn in de buurt, dan slaap hij zo en kan hij ook met achtergrondgeluid zo een paar uur doorslapen. Als je het zo bekijkt is mijn ervaring qua slapen van onze baby de eerste drie maanden dus bijzonder positief. Nu duimen dat dat ook met de komst van tandjes en het wisselen van wieg naar ledikant zo blijft.