Baby slaapt niet

Mijn baby slaapt niet

Baby algmeen

Dat is even schrikken voor je pasgeboren baby! Vanuit die warme buik, waarin hij lekker meedeinde op jouw bewegingen en hartslag, ligt hij nu in een koud wiegje in een stille kamer. Geef je baby daarom de eerste weken de tijd om te wennen.

Maak je de eerste weken geen zorgen of je baby slaapproblemen heeft of niet veel slaapt. Zeker de eerste 6 weken mag je je baby alle tijd geven om te wennen aan het leven buiten de buik.

Klinkt dat zweverig? Nee hoor! Negen maanden lang was er altijd warmte, altijd de vertrouwde stem, hartslag en bewegingen van mama. Na de geboorte is dat ineens verdwenen en verwachten wij van hem dat hij alleen slaapt in zijn bedje. De eerste dagen zal hij dat ook zeker doen, want ook een baby moet bijkomen na de bevalling.

Na de eerste paar dagen

Sommige baby’s blijven daarna goed slapen, anderen hebben wat meer moeite. Dat betekent nog niet dat je baby ook een slaapprobleem heeft, hij moet gewoon een beetje wennen. Daar kun jij hem bij helpen door te doen waar jij en je kindje je prettig bij voelen.

Je zult namelijk zien dat je baby wel slaapt als hij in je armen ligt, of op je borst. Misschien slaapt hij goed in een draagdoek, of tijdens het wandelen in de kinderwagen. Als iets werkt, pas het dan de eerste weken toe. Een uitgeruste baby zit lekker in zijn vel en slaapt beter.

Tips op een rij

Kort wakker

Pasgeboren baby’s zijn heel kort wakker, maximaal 45 minuten. Na een schone luier, een voeding en een knuffel is alweer bedtijd. Als je moeite hebt met vermoeidheidssignalen herkennen, kun je dus een oog op de klok houden.

’s Nachts donker, overdag licht

Loop overdag niet op je tenen door het huis, maar ga gewoon je gang. Maak het niet te donker en draai gerust die was in de wasmachine. Zorg ’s nachts wel voor een donkere kamer. Op die manier leert je baby goed het verschil tussen dag en nacht kennen.

Inbakeren

Veel moeders zweren erbij: inbakeren. Op die manier boots je het gevoel dat de baby in de baarmoeder had na, waardoor hij zich veilig voelt en makkelijker overgeeft aan de slaap. Inbakeren kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met leuke inbakerdoeken.

Draagdoek

Veel baby’s vinden het fijn in een draagdoek: lekker dicht bij mama. Ze horen de hartslag en bewegen weer mee met mama. Ook voor moeders met onrustige baby’s is het een handige oplossing, zo heb je toch nog je handen vrij. Er zijn veel verschillende draagdoeken, buikdragers en draagzakken te koop.

Samen slapen

Veel pasgeboren baby’s slapen goed als ze bij (of op) hun ouders liggen. Om zelf wat slaap te pakken is dit een goede oplossing, maar let wel op dat je alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt! Samen slapen speelt een belangrijke rol bij wiegendood, dus doe het veilig.

Babyschommel

Een babyschommel, ook wel swing genoemd, is een ideaal hulpmiddel om in huis te hebben. Veel baby’s vinden het heerlijk om heen en weer te gaan, waardoor ze makkelijk in slaap vallen. Gebruik de schommel niet te lang achter elkaar, een baby moet zich ook kunnen bewegen.

En daarna?

Begin vanaf een week of 6 a 8 je baby rustig te laten wennen aan zijn bedje. Voer daarbij een ritueel in, zodat hij herkent dat het bedtijd is. Maar verwacht nog niet te veel en dwing hem niet. Pas na een week of 10 a 12 ontwikkelen de meeste baby’s een ritme en zal hij steeds beter in zijn bedje gaan slapen.