6 tips bij gebroken nachten

Welkom in de wereld van de oververmoeide ouder. Ook al weet je dat gebroken nachten er met een pasgeboren baby bijhoren, het maakt het niet minder zwaar. Hoe hou je jezelf nog een beetje staande en hoe help je je baby op weg naar doorslapen? We geven je 6 tips.

1. Accepteren….

Baby algmeen

Je pasgeboren baby wordt heel vaak wakker. Echt. Heel. Vaak. Dat is namelijk wat pasgeboren baby’s doen. Verhalen over baby’s die direct doorslapen? Ongetwijfeld zullen die er zijn, maar het blijven uitzonderingen. Het is heel normaal dat baby’s ’s nachts wakker worden. Pas na zes maanden doorslapen is eigenlijk heel normaal. En dan hebben we het over slapen van 11 uur ’s avonds tot 6 a 7 uur in de ochtend. Stel dus je verwachtingen bij en accepteer dat je baby nog geen volle nacht kan slapen.

2. Wees lief voor je zelf

Heb vertrouwen dat het goed komt en wees lief voor jezelf. Slaapt je baby? Doe iets waar je zelf blij van wordt. Maak samen afspraken, zodat jullie allebei tot rust kunnen komen. Bijvoorbeeld door de nachten te verdelen en in een andere kamer te slapen.

2. Creëer je eigen gewoontes en routines

Gebruik deze maanden om je eigen gewoontes te creëren, zoals een slaaproutine. Bij elk slaapje volg je dan dezelfde handelingen. Bijvoorbeeld: pyjamaatje aan, liedje zingen, een kusje en in bed. Wat je doet maakt eigenlijk niet uit, zolang het maar rustig is en elke dag hetzelfde. Daardoor herkent je baby het ritueeltje en weet hij wat er gaat gebeuren: namelijk slapen. Uit onderzoek blijkt dat baby’s met een vast slaapritueel zich makkelijker overgeven aan de slaap. Bovendien is zo’n ritueeltje ook een heel fijn moment, geniet ervan! En nog een voordeel: zo’n slaapritueel gaat jaren mee!

3. Maak een onderscheid tussen dag en nacht

Leer je baby het verschil tussen dag en nacht. Overdag is het licht, ’s nachts is het donker. Overdag mag er bij het slaapje echt wel wat licht in de kamer schijnen, zorg er voor dat het in de avond en nacht echt donker is. Gooi zodra het ochtend is de gordijnen lekker open en zorg voor veel daglicht. Extra tip: naar buiten gaan in de ochtend helpt hierbij enorm. Het ochtendlicht zorgt voor een gezond dag- en nachtritme. Ook voor jezelf!

4. Bouw prikkels af

Ongeveer een half uur voor bedtijd bouw je de prikkels af. Geen harde geluiden, geen tv, geen wilde spelletjes. Het helpt je baby ontspannen. Een warm badje doet ook wonderen.

5. Nachtvoeding? Zo min mogelijk contact

Het is verleidelijk, zeker in de eerste weken. Ook in de nacht wil je je kleintje knuffelen en met hem brabbelen. Niet doen! Maak je er ’s nachts een feestje van, dan heeft je kindje een reden om ’s nachts om je te roepen, hij mist de gezelligheid. Hoe stiller je bent bij de voeding, hoe makkelijker je kindje daarna weer verder slaapt. Dat geldt zelfs voor oogcontact. Leg je baby na de voeding weer in het wiegje? Kijk dan niet in de ogen.

6. Reageer niet op elk geluidje

De truc tot doorslapen is dat je baby zichzelf gerust kan stellen zodra hij wakker wordt. Van jonge baby’s kun je dit nog niet verwachten, dus troost je je kindje zodra hij gaat huilen. Maar vanaf 6 maanden kunnen ze dit leren.  Hoor je je baby? Luister dan even. Je zal ontdekken dat je baby heel wat geluidjes in zijn slaap maakt. Bij wat pruttelen blijf je luisteren. Gaat je baby huilen? Uiteraard troost je hem dan. Volg bij wat je ook doet je eigen gevoel.


En onthoud, eens gaan alle baby’s slapen. Ik kon die opmerking niet meer horen toen we midden in de gebroken nachten zaten, maar het is echt waar.

We vertellen je alles over wat je in de eerste maanden met je baby kunt verwachten, als het op slaap aan komt. En we leren je hoe je nu al je baby op weg kunt helpen naar doorslapen.